Motorsport

Simona de Silvestro inför kvalet till Indy 500

Berättar om den historiska satsningen i Sportbladet

Av: 

Anna Andersson

Simona de Silvestro kör Indy 500 igen

Foto: Chris Owens 2021

SPORTBLADET

I dag startar kvalet till Indy 500 – med en historisk satsning.

Det kvinnodominerade teamet Paretta Autosport ska ta en kvinna till toppen av resultatlistan.

– Vi tävlar för att vinna, säger föraren Simona de Silvestro.

Den 32-åriga schweiziskan är tillbaka i IndyCar efter sex år i Formula E, V8 Suprercars och nu senast som fabriksförare för Porsche där hon kör GT-bilar.

– Jag älskar formelbilsracing och det är otroligt stort för mig att bara vara här och jag är fantastiskt glad över att jag är tillbaka, säger SImona de Silvestro.

Satsningen görs av teamägaren Beth Paretta som har ett tekniskt samarbete med meriterade Team Penske och majoriteten av medarbetarna i teamet är tjejer. Allt från raceingenjörer till depåpersonal. Flera av dem är utlånade från Team Penskes satsning i Nascar, men har koncentrerat sig på just klassikern Indianapolis 500 sedan årsskiftet.

– Jag vill att tjejer ska bli inspirerade när de ser oss och känna att de har möjligheten att nå sina drömmar, oavsett om de vill köra bilen eller arbeta i teamet, säger Beth Paretta.

– Inför tävlingen vet ingen vem som vinner, det är Indy 500 som väljer vinnaren. Du behöver förarkunskaper, en bra bil och du behöver tur. Jag hoppas att vi tar oss i mål, jag hade blivit överlycklig om att vi tar en plats bland de tio främsta och mitt mål är att en dag vinna racet och ha en en kvinnans namn på den den där pokalen.E

Enda kvinna i kvalet till Indy 500 2021

IndyCar har en historia med flera snabba kvinnor, Janet Guthrie var den första kvinnan att tävla i Indy 500 1977, Danicka Patrick tog pole position 2007 och 2009 slutade hon trea i tävlingen. 2010 startade fyra kvinnor i racet och i år är det en - med ett starkt kvinnligt team bakom sig.

– Racing handlar om att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt och nu har vi alla verktyg i våra egna händer, säger Simona de Silvestro när hon möter media inför Indy 500.

Senaste snacket inför Indy 500 och F1 i Monaco

Simona de Silvestro, tillvardags fabriksförare för Porsche tävlar i Indy 500

Foto: Chris Owens

– Alla tittar på oss när vi är i depån och byter däck, men vi gör vara vårt jobb och jag hoppas satt detta ska öppna möjligheten för tjejer även i andra team. Är någon riktigt bra på sitt jobb ska de få chansen, oavsett kön.

Simoa de Silvestro tävlade på heltid i mästerskapet mellan 2010 och 2013 och hon tog en pallplats som bäst. Nu är hon en av 35 förare i kvalet till Indy 500, 33 av dem får möjligheten att köra det 105:e Indy 500 kommande helg. Det första kvalsegmentet avgörs i kväll, men kampen om de nio främsta startpositionerna fortsätter på söndag.

– Nu är jag verkligen på en plats där jag kan lyckas. IndyCar har gjort så mycket för min karriär, men när jag var här så fick jag aldrig chansen i något stort team även om mina resultat var godkända, säger hon.

– Ändå gav jag mig inte utan fortsatte att jobba och detta är den bästa chansen jag någonsin har haft, både i IndyCar och i Indy 500.

Vilka förväntningar har du på dig själv?

– Jag gör alltid mitt bästa, försöker alltid att vinna alla race, det är därför jag tävlar. Just nu känns det väldigt bra. Det känns som om jag kan konkurrera, men vi tar det dag för dag, jag bygger upp självförtroendet och jobbar med det jag behöver förbättra så att vi ska lyckas på söndag.

Du har haft en begränsad förberedelsetid, hur påverkar det dig?

– Jämfört med de andra som kör IndyCar varje helg är det annorlunda, men teamet är bra och jag får ta den tid jag behöver att vänja mig vid det. Jag har en bra hjälp, sedan älskar jag formelbilsracing, säger SImona de Silvestro.

– Detta är fantastiskt. Jag får nypa mig i armen varje dag

Paretta Autosport har som målsättning att köra ytterligare deltävlingar i år och etablera sig i mästerskapet framöver.

Paretta Motorsport vill ge duktiga tjejer chansen både på och utanför banan, projektet är ett samarbete med Roger Penske som bland annat äger Team Penske och IndyCar.

Foto: Joe Skibinski

Annas Motor - veckans snackisar 22 maj

Pole Position

Ferrari

Det italienska teamet såg snabba ut på träningarna inför Monaco GP. Båda förarna trivdes med lite bränsle i bilen och i Monaco betyder kvalet allt. Vad kan Charles Leclerc göra i sin hemstad?

2) Rinus Veekay

Det är namnet på den senaste vinnaren i IndyCar. Fem lopp har gett fem olika segrare. I helgen avgörs kvalet till Indy 500, nästa helg är det dags för klassikern och Marcus Ericsson har sett riktigt bra ut under förberedelserna. Är det dags för en svensk skräll?

3) Beth Parreta

Hon har dragit igång en fantastisk satsning för att inspirera tjejer att våga satsa på motorsport. Simona de Silvestro som kör teamets bil i Indy 500 är bara en av många tjejer i denna historiska satsning som görs i samarbete med IndyCarikonen Roger Penske.

4) Sebastien Ogier

Den flerfaldige mästaren har ledningen i VM inför helgens deltävling i Portugal, han jagas av Thierry Neuville och Elfyn Evans.

5) Oliver Solberg

Inför Italien WRC tävlar rallysvensken i Portugal, denna gång i WRC2, men han möter ett mycket tufft startfält. Han möter bland annat Tom Kristensson.

6) Flexivingar

Det är den stora snackisen inom F1 just nu. Det kommer ett förbud i sommar, men det pratas om protester redan till nästa lopp i Baku.

7) Jorge Martin

MotoGP föraren kraschade illa under den tredje träningen inför tävlingen i Portugal. Han är opererad, men det är tveksamt om det blir någon comeback före deltävlingen i Spanien den 6 juni.

8) Fabian Lurquin

Belgaren är Sebastien Loebs nye kartläsare och ersätter Daniel Elena till Rally Dakar 2022.

9) Linus Lundqvist

Ännu en pallplats och en andraplats i IndyLights, men för att fp stipendiet som garanterar en plats i IndyCar 2022 måste han vinna mästerskapet.

10) Dino Beganovic

I helgen kör Ferrarijunioren karriärens första stadslopp. Han gör det i Monaco i samband med Formel 1.

Motorstopp

VM i Speedway

VM-premiären i Tyskland ställdes in, deltävlingen i England lika så. Nu ställs även Polens deltävling i Warszawa in på grund av pandemin. I nuläget består VM av sju tävlingar, en i Sverige den 14 augusti.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Lewis Hamilton anklagar Red Bull för fusk

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Indy 500

Indycar