Jenny Carlson spelar OS – med stomipåse

Doldisen väntas få sitt genombrott

TOKYO. På söndag gör Jenny Carlson OS-debut.

Hon gör det med stomipåse på magen.

– Jag har upplevt att det varit tabu att prata om det, säger vår nya handbollsstjärna.

Jenny Carlson är doldisen i handbollslandslaget som ska få sitt stora genombrott i OS.

När Isabelle Gulldén tackade för sig i landslaget efter EM i december fick göteborgskan chansen och debuterade i Blågult i OS-kvalet i mars.

Mittnian, som är fostrad i talangfabriken Kärra och gjorde fyra säsonger i Lugi innan hon blev proffs i Danmark 2018, har under OS-uppladdningen imponerat stort och väntas få en stor roll av förbundskapten Tomas Axnér, framför allt på mittnio men också de andra niometerspositionerna samt som back up på vänsterkanten.

När började du förstå att du skulle få mästerskapsdebutera på ett OS?

– Det var nog först när Tomas (Axnér, förbundskapten) och Johanna (Wiberg, assisterande) sa inför uttagningen att jag skulle komma med. Jag är jätteglad och jättestolt, säger hon.

Fick diagnosen som 18-åring

Carlson är handbollsstjärna mot alla odds. Hon har nämligen vuxit upp med svåra magproblem (förutom en korsbandsoperation, en svår fingerskada och axelproblem under karriären). Sedan hon var 18 år har hon levt med diagnosen ulcerös kolit – kronisk inflammation i slemhinnan i tjocktarmen och ändtarmen.

Medicinerna mot sjukdomen gav i sin tur komplikationer som njursten, bältros och en blodpropp i benet.

Sommaren 2018, när hon just blivit proffs i Danmark, gick det inte längre. Efter en magoperation fick hon stomipåse och spelade inte mer den säsongen.

Sedan dess spelar Carlson med ”påsen” på magen – och har inga problem att prata om det.

– Jag har valt att vara öppen med det för jag har upplevt från många håll att det varit tabu att prata om det och ha det. Det har funkat bra och då vill jag visa att det faktiskt går att ta sig tillbaka.

Inför operationen tvivlade läkarna på att hon skulle kunna spela handboll igen.

– De vet ju inte hur kroppen ska svara på en sådan operation. Det är många som får problem, om inte fysiska så psykiska kring vad man vågar göra.

Berättar alltid på första träningen

Carlson bytte från Ringkøbing till Ålborg, där hon började spela handboll igen efter magoperationen och efter en stark comeback flyttade hon sommaren 2019 till Holstebro där hon fortsatt ta nya kliv och alltså till slut tagit sig in i landslaget.

Det måste varit många inom handbollen som frågar om stomipåsen och hur de ska spela mot dig?

– Ja, framför allt i början. Det var nytt både för dem och mig. Jag vill inte stå på en handbollsplan om de inte får spela 100 procent mot mig. När jag bytt klubb har jag berättat på första träningen att jag har stomi så de inte får en chock när de ser mig i omklädningsrummet. Det är många som frågat om det gör ont.

Då ställer jag den frågan – gör det ont?

– Det kan absolut komma smällar som gör ont. Men då har jag tur som är van vid smällar. Det gör inte mycket mer ont än att slå knäet i golvet typ. Det handlar mer om det psykologiska, att våga få smällar på det.

”Den har hängt på en skör tråd”

Påsen har inte gått sönder – ännu.

– Den sitter fast med klister. Och svett och klister är ingen bra kombo så det har absolut varit matcher där den hängt på en liten, skör tråd.

Carlson spelar också med ett vanligt ryggskydd över påsen.

Hon har ett Instagramkonto, @athletewithstoma, där hon delar med sig av det är att vara elitidrottare med stomipåse.

Har du hört om det finns någon mer aktiv här på OS med stomipåse?

– Nej, det har jag inte.

Hon räknar med att få spela med stomipåsen hela karriären. För ska hon slippa den krävs det två stora operationer och de får vänta till efter karriären.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.