Norska draget inför VM 2025 – krävde pandemiklausul

Den norska kommunen Trondheim står ihop med norska skidförbundet värd för skid-VM 2025.

Men inte utan att ha förhandlat till sig en pandemiklausul i kontraktet med FIS.

– Vi tyckte att kontraktet var för obalanserat, säger Trondheims finansdirektör Olaf Löberg till NRK.

Coronapandemin har kostat idrotten en hel del och tävlingsarrangörer har i allmänhet inte varit skonade. Inställda, framskjutna och anpassade tävlingar har medfört en ekonomisk osäkerhet där värdländerna riskerat att stå utan utlovade inkomster – men med stora kostnader.

Något som fått Norge att reagera. Norska skidförbundet, ihop med värdkommunen Trondheim, har säkrat ekonomin för skid-VM 2025, skriver NRK.

Styrs av ”Force Majeur”

Detta genom att finputsa en klausul i kontraktet med internationella skidförbundet, FIS.

Nu ska värden kunna få ersättning för sina utgifter om mästerskapet skulle ställas in till följd av pandemi. Något som inte tidigare varit möjligt på grund av den klassiska tolkningen av klausulen ”Force Majeure” som ger en eller flera av parterna (FIS) möjlighet att slippa fullfölja sin del av avtalet (betala) i fall där det (mästerskapet) påverkas av händelser utom parternas kontroll, så som krig och naturkatastrofer.

Nu har den klausulen kompletterats med ett särskilt pandemi-förtydligande.

– Pandemin blev en ”game changer”, säger Trondheims finansdirektör Olaf Löberg till NRK och fortsätter:

– Det var viktigt för oss att gå igenom klausulerna kring avbokning och ersättning. När vi började dialogen med FIS upplevde vi att de var proffsiga och att de förstod våra åsikter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.