”Gjort klart vad som gäller”

Efter krogkvällen på EM: här är landslagets alkoholpolicy

Publicerad:
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Handbollslandslaget är samlat för första gången sedan EM – med den omtalade krogkvällen.

Då har alkoholpolicyn tydliggjorts.

– Det kommer inte att hända igen, det kan jag lova, säger Jim Gottfridsson.

Mitt under EM på hemmaplan avslöjade Sportbladet att fyra av landslagets största stjärnor hade varit ute på krogen och druckit alkohol under en ledig kväll i Malmö.

Uppståndelsen blev stor och spelarna bad om ursäkt offentligt.

Några dagar senare, efter att Sverige åkt ur EM, sa Kim Ekdahl Du Rietz, som var en av de fyra (Jim Gottfridsson, Lukas Nilsson och Andreas Nilsson var de andra tre) till Sportbladet att han inte hade uppfattat det som att det fanns några alkoholregler i landslaget.

– Det är inte första gången jag går ut och dricker ett glas vin när jag är med landslaget. Det är inget jag bett om lov om tidigare, sa han.

Efter EM tog Glenn Solberg över som förbundskapten och sa i en intervju med Sportbladet att han som ledare var mycket noga med värderingar och hållningar.

– Vi ska ha fokus på det varje dag, både på och utanför planen. Jag vill komma in med ett blankt papper och tillsammans med spelarna och övriga ledare sätta en ny kurs och standard för hur vi ska ha det.

Samma policy

När nu landslaget är samlat för första gången sedan EM har Sportbladet tagit reda på vad som egentligen gäller kring alkohol under landslagssamlingar.

– Policyn är enkel: den är noll och detta gäller under alla uppdrag med Svenska handbollförbundet och samtliga landslag, säger herrlandslagets nye team manager Tobias Karlsson.

– Policyn ger sedan möjligheter för ledare att ge undantag under vissa kvällar. Men det är bara i undantagsfall och ger inget utrymme för undantag på individnivå.

Enligt Karlsson, mångårig lagkapten i Blågult, har policyn varit densamma i många år och alltså inte ändrats sedan den nya regimen tog över.

– Det vi varit noga med nu är att kommunicera och förtydliga den och verkligen göra klart vad som gäller.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jim Gottfridsson.

Vad har ni fått för respons från spelarna?

– Min uppfattning är att det uppskattas från spelarna att det är tydligt. Sedan finns det säkert spelare som inte håller med om vissa regler i sak, men det viktigaste är att de respekterar de förhållningsregler som finns.

”Inte svinstolt”

Ekdahl Du Rietz har lagt av med handbollen och Lukas Nilsson har lämnat återbud till den här EM-kvalveckan. Men Jim Gottfridsson (och Andreas Nilsson) är på plats.

Har krogkvällen och framför allt efterspelet påverkat dig?

– Klart att det inte är något man är svinstolt över. Egentligen har det inte påverkat mig någonting. Men: jag har lärt mig en läxa. Det kommer inte att hända igen, det kan jag lova, säger Gottfridsson.

– Man vill altlid vara ett stort föredöme och jag är ett föredöme också när jag är hemma i Ystad på semester. Jag är alltid ”handbollsspelaren Jim” överallt hela tiden. Sedan finnas det alltid människor som vill sticka några knivar i ryggen. Det är den värld vi lever i, alla idrottsstjärnor. Så jag har lärt mig en stor läxa, det kan jag säga.

Publicerad:

LÄS VIDARE