Grovt matchstraff när Västerås körde över Tellus

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:

Elitserienykomlingen Tellus hade inte mycket att säga till om mot Västerås i premiären.

Den stora snackisen blev dock ett grovt matchstraff i matchens sista sekund.

– Det är jag inte speciellt nöjd med, säger VSK-tränaren Michael Carlsson till Sportbladet Play.

Båda lagen fick sin premiär uppskjuten på grund av coronapandemin. Hemmalaget Tellus hade själva spelare som testade positivt medan Västerås premiärmotstånd Vetlanda var drabbade.

Till skillnad från Västerås så tvingades då Tellus att pausa sin verksamhet och kunde återgå till träning först på torsdagen, bara dagar innan söndagens premiär. Till råga på det saknades även trion Aksel Örn Ekblom, Alexander Heinhagen och Hampus Krantz på grund av avstängningar från i fjol.

– Det påverkar ju att inte kunna åka skridskor på en och en halv vecka, men det är bara att köra. Det är de här förutsättningarna som är så det är inte så mycket att fundera på, säger nyförvärvet Markus Wikman till Sportbladet Play i halvtid.

Västerås kom till spel utan Måns Engström, hjärnskakning, och Stefan Kröller (tidigare Edberg), sjukdom.

Talangens första mål

Det var bortalaget som tog kommandot direkt och redan efter fyra minuter hade Västerås tagit ledningen genom Joel Engström.

Tellus svarade dock direkt när Västeråsmålvakten Henrik Kjellsson hade tvål i handskarna på Marcus Magnussons långskott två minuter senare.

Sedan var det Västerås för hela slanten.

När Melker Westman, 19, gjorde 4–1, vilket var hans första elitseriemål, i 33:e matchminuten såg det väldigt tungt ut för Tellus.

Men strax innan halvtid skickar Tobias Björklund in en 4–2-reducering på en hörna och tände elitserienykomlingens hopp.

– Vi kan mer. Vi får väldigt mycket tid på vår planhalva, men jag tycker att vi ödslar lite där just nu, säger VSK:s Melker Westman i halvtid till Sportbladet Play.

Supertalangen tvåmålsskytt

I den andra halvleken var det inget snack. Tellus hade inte mycket att säga till om och när Markus Wikman slarvade på egen planhalva kunde supertalangen Kasper Sandgren, 18, sno åt sig ett friläge och göra sitt andra mål i matchen när han gjorde 7–2. Redan som 14-åring (och 238 dagar) gjorde han elitseriedebut och blev då med fyra dagars marginal den yngste spelaren någonsin att debutera i elitserien.

Innan innan domaren hann blåsa av matchen hade Västerås dragit ifrån till 10–2.

– Vi ska vara nöjda med dagens insats. Jag tycker vi spelar upp oss allt eftersom matchen går, säger Västerås Oscar Gröhn till Sportbladet Play efter matchen.

Rött kort i sista sekunden

I matchens absoluta slutskede får Västerås Niklas Gifting grovt matchstraff för våldsamt slag i en situation mot Tellus lagkapten Martin Krigh.

– Vi har två man skadade och en sjuk och så fick ett rött kort här som jag inte är speciellt nöjd med, säger Västeråstränaren Michael Carlsson till Sportbladet Play efter matchen.

– Det är en halv sekund kvar av matchen och vi är i det läge vi är med lite spelare borta. Jag såg inte situationen, men av det jag hörde så är det rött kort så domaren gjorde rätt och det är bara att ta det och gå vidare.

– Det är en eftersläng i midjan. Båda slåss om bollen så håller vi i varandra lite grann och så... Ja, det är onödigt, säger Martin Krigh om situationen till Sportbladet Play.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE