Basketligan herr

”Om de stänger ner ligan är det spelarna som får lida”

Av: 

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

Spelare har vägrat att träna och röster höjs för att pausa basketligan efter flera coronautbrott.

Södertäljestjärnan Martin Pahlmblad ser alternativet som en mardröm.

– Om de stänger ner ligan är det spelarna som får lida mest, säger han.

Flertalet matcher i basketligan har fått skjutas upp efter att flera klubbar drabbats av coronautbrott under säsongen. Under måndagen lämnade BC Luleå walkover till tisdagens match mot Nässjö och enligt uppgifter till NSD ska klubbens amerikaner Steven Davis, A.J. Davis och Toure' Murry ha avstått söndagens träning av rädsla för coronaviruset.

I en intervju med Sportbladet säger Fryshusets Elias Desport att han känner sig som en ”labbråtta” och lyfter frågan om en pausad liga.

– Säkerheten för oss spelare existerar knappt om jag ska vara ärlig. Vi har inga tester utan allmänna råd som att inte hälsa före och efter match, hålla avstånd och undvika kontakt, men hur kan man undvika kontakt när man håller på med en kontaktsport? Det är väldigt motsägelsefullt, säger han.

”Ingen tvingar dig att spela”

Alla håller dock inte med. Södertäljes lagkapten och mångårige landslagsspelare Martin Pahlmblad blir upprörd när frågan om en pausad liga kommer på tal.

– Jag ser det som ett privilegium att vi får spela basket. Nu vill man att ligan ska göra fler tester, men vem ska betala för dem? Klubbarna som redan blöder och riskerar att gå i konkurs? Om klubbarna säger nej till det och man stänger ner hela ligan, då får ingen betalt och vi är professionella spelare som försörjer våra familjer, säger han och fortsätter:

– Det är inte det att jag inte respekterar folks åsikter. Men om alla nu börjar strejka, som i Luleå, vad händer då? Alla visste om situationen innan säsongen och att det kunde komma en andravåg. Men det är ingen som tvingar dig att spela. De tar på sig offerkoftan när det är ett privilegium att spela och det är för mig galet. Känns det inte säkert, då kan du sluta och gå och hitta ett annat jobb.

Känner du dig säker?

– Det är väl ingen i världen som känner sig trygg. På vanliga jobb går man och jobbar 8.00–16.00 och det är inte som att man testar alla där. Basket är en kontaktsport ja, men det här är det vi har gått med på. Jag försöker hellre vara strikt, träffa min lilla cirkel och så får jag betalt.

Upplever du att majoriteten i ligan är för att spela?

– Jag vet inte. Men man måste ifrågasätta saker. Inte bara säga massa skit. Jag vet inte hur folk i ligan känner, men jag vet hur folk i mitt lag känner och det är på samma sätt som jag. Om ligan stänger ner är det spelarna som får lida mest.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Rankning: Så slutar basketligan 2020/2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Basketligan herr

Basket

BC Luleå