Medaljhoppet har tvingats till knäoperation

Efter att ha krossat det svenska rekordet på 3000 meter var Andreas Almgren ett medaljhopp på inomhus-EM.

Sen klickade det till i knät och stället för att springa mästerskap fick han operera sig.

– Det är förbannat trist, säger han.

Med 7.41,60 på 3000 meter i säsongsdebuten pulveriserade Andreas Almgen det svenska rekordet på distansen, signalerade en helt ny nivå och anmälde sig som medaljkandidat på inomhus-EM.

Men när truppen presenterades var Andreas Almgren inte med på grund av skadeproblem och i går lade medeldistansaren upp en bild på ett nyopererat knä. Så vad hände egentligen?

– Det var en knapp vecka efter rekordet som jag sprang ett tröskelpass och så klickade det till i knät. Det är någon slags rest från tiden som fotbollsspelare tror jag, säger Almgren.

”Förbannat dålig tajming”

Från början var beskedet att det nog skulle gå att träna med fram till IEM men smärtan blev värre och när han tvingades halta igång ett träningspass kom tankarna på OS och beslutet att operera så fort som möjligt togs.

– Det var en titthålsoperation där man slipade bort det dåliga. Prognosen är nog att jag kan vara tillbaka i bra träning redan om ett par veckor, säger han.

Det är långt ifrån första gången en formstark Andreas Almgren tvingats ta ett steg tillbaka när formen varit god.

– Det är förbannat dålig tajming.

Men den här gången tycker han inte att han kört på för hårt.

– Nej efter loppet körde vi till och med mer kontroll. Vi drog medvetet ner på farten på tröskelpass och så. Jag har aldrig haft en knäskada förut så det kom oväntat.

Vill inte se VM

Att ändå hunnit med en topptid på 3000 meter innan skadan ger ett lugn. Och en tanke om att kanske gå upp från 1 500 meter till 5 000 meter.

– Grundträningen är ganska lika, det går att springa fort på båda. Efter 3000 meter känns som jag har något ganska bra på gång och det väcker tankar på 5000 meter. Men fokus är 1500 meter, det är det jag vill springa fort på i första hand.

– Den stora paradoxen för oss löpare är att du behöver bra lopp för att springa fort och för att komma in på bra lopp måste du ha sprungit fort. Jag hoppas den här tiden på 3000 meter kan räcka en bit där, säger Almgren.

Kommer du kolla på inomhus-EM?

– Nej det kommer jag inte. Jag har tentor nästa vecka så det känns bra att ha lite annat att tänka på, säger Andreas Almgren.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN