Konstsimmets protest – efter Finas rumpbild

Bilden simmarna rasar mot
SPORTBLADET

Tre rumpor.

Så lyfter internationella simförbundet Fina fram sin gren konstsim under det pågående världsmästerskapet.

– Det är en skandal, säger den svenska konstsimmaren Malin Gerdin, 24.

Foto: T.Rohss

”Vår fotograf kan finna skönheten i allting och hade knappast ett svårt jobb under konstsimtävlingen”. Så lyder en bildtext i den tidning som ges ut dagligen av internationella simförbundet Fina under de pågående världsmästerskapen i simsport i Budapest.

Det som korats till torsdagens bästa foto föreställer tre rumpor som sticker upp över vattenytan.

Inga namn, inget lag, inget resultat. Absolut ingen pose som domarna bedömer, inget som fångar sportens rörelseschema, bara tre inzoomade kroppsdelar.

”Det är totalt respektlöst”

– Väldigt förnedrande och totalt respektlöst mot det faktum att de här kvinnorna är fantastiska idrottare. All deras ansträngning och deras hårda arbete nervärderas när den här sortens foton publiceras, säger den tidigare konstimmaren Christina Marmet som numera driver insidesynchro.org till AP.

Foto: Mark Baker / TT / NTB Scanpix
Svenska konstsimmerskan Malin Gerdin

I konstsim bedömer domarna både teknisk skicklighet och artistiskt uttryck. Mästerskapet har hittills varit en rysk triumf med fem vunna guld av sex möjliga. Svenska Malin Gerdin har kommit på plats 21 i det tekniska och 28 i det fria programmet.

– Jag är jättenöjd med mitt ena program men tyvärr inte nöjd med det andra. Jag hade kunnat göra det bättre, men muskelrna var inte med mig fullt ut, säger hon.

”Det är inte vad sporten går ut på”

Nyhetsbyrån AP har pratat med flera av VM:s största stjärnor. De vittnar om att tolv timmars träning om dagen inte räcker för att folk ska klassa dem som idrottare. Rumpbilden är på så vis bara ett symptom på en mer utbredd sjukdom.

– Usch. Det är jättetråkigt att just Fina som ska representera alla simidrotter lägger ut den här. De vet hur mycket vi tränar och kämpar. Även om vi har fina baddräkter och det är smink och artisteri är det inte bara det sporten går ut på, säger Malin Gerdin.

Hur reagerade ni inom sporten på bilden?

– Vi var väldigt många som reagerade. Det finns otroligt mycket fina bilder på de här tävlingarna, ändå väljer man en sådan. Det är skandal.

På söndag börjar mästerskapets simtävlingar med bland annat Sarah Sjöströms paraddistans 100 meter fjäril.

ARTIKELN HANDLAR OM