Tour de France 2017

Nya norska metoden – en reformation inom cykelsporten?

Av: 

Pelle Strandman

SPORTBLADET

Han beskrivs ha fått övermänsklig styrka genom ny andningsteknik.

Nu utmanar dansken Jakob Fuglsang om att ta hem hela Tour de France – något som kan innebära en reformation inom cykelsporten.

– Vi bygger en helt ny kropp och en ny personlighet, säger hans norske tränare Inge-Jarl Clausen.

Det snackas givetvis om brittiske Chris Froome som har totalt tre förstaplatser i Tour de France. Även Nairo Quintana, Colombia, Romain Bardet, Frankrike och australiensaren Richie Porte väntas finnas med i toppskiktet.

En annan utmanare, som kanske sticker ut lite extra, är Jakob Fuglsang.

Genom alternativa träningsmetoder har den danske 32-åringen funnit nya krafter och befriat sin kropp från kvarliggande psykiska besvärligheter.

Fuglsang har, sedan bara ett halvår tillbaka, en norsk tränare som heter Inge-Jarl Clausen. Han har 30 års erfarenhet av olika psykoterapeutiska metoder och har sedan 15 år tillbaka fokuserat extra mycket på något som heter vegetoterapi – ett helhetsbegrepp baserat på förhållandet mellan kropp och själ.

Gått igenom en ”föryngring”

Den som ska illustrera effekten av tillvägagångssättet på världens största cykelscen är alltså Jakob Fuglsang.

– Vi bygger en helt ny kropp och en ny personlighet. Detta är en norsk andningsmetod som utvecklats på universitetet vid Bergen. Jag kallar det för epigenetisk förnyelse, säger Clausen till hemsidan Procycling, enligt Dagbladet.

Ett pass med vegetoterapi tar cirka 45 minuter och ska, enligt Clausen, ge Fuglsang större andningsförmåga, mjukare biomekanik, ett förbättrat körsätt och smidigare rörlighet.

Nu, med bara dagar kvar till första etappen av Tour de France, kan Clausen konstatera att hans utstickande träningsmetoder har börjat ge resultat.

Fuglsang har ökat sin andningskapacitet med 10–15 procent, gått ned i vikt från 69 till 64 kilo och, så att säga, föryngrats med flera år rent fysiskt.

– Vid den här tiden förra året såg Jakob ut som att han var runt 35. Nu ser det ut som att han är runt 25 i stället. Det är vackert att se, säger coachen.

Tidigare har Fuglsang en sjundeplats som bäst i Tour de France från 2013.

Segrare i uppladdningstävling

Att döma av reaktionerna från de andra ledarna i danskens team Astana har han i år vuxit fram som en riktig outsider tack vare sina mentala och fysiska förändringar.

– Astana-ledningen är i chock. Paolo Songo (mångårig tränare till stallkollegan och förre Tour de France–mästaren Vincenzo Nibali) bara slet sitt hår. Han förstår inte vad som har hänt med Jakob jämfört med föregående år.

Fuglsangs ”nya kropp” har även visat sig vara vägvinnande i tävlingssammanhang. I Critérium du Dauphiné, ett åttadagarsetapplopp som anordnas för världseliten som uppladdning till Tour de France, slutade 32-åringen för första gången som totalsegrare.

Om samma framgång väntar Fuglesang i Tour de France de tre kommande veckorna återstår att se.

Slutar det med en ny förstaplats lär det vara fler än norrmän och danskar som är villiga att testa vegetoterapi.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in veckans matcher på Europatipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Rankning: Tidernas bästa F1-förare

ÄMNEN I ARTIKELN

Tour de France 2017

Tour de France

Chris Froome

Vincenzo Nibali

Cykelsport

Giro d'Italia