Svenskarna skeptiska till norska guldvapnet

Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN
Norge testar nya grepp.

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

En plastpuck på vad som liknar en cykelhjälm – det tror norrmännen kan utgöra skillnaden mellan guld och silver i vinterns OS.

Men svenskarna är skeptiska.

– Du kan träna kurvtagning utan att ha en löjlig hjälm på huvudet, säger Calle Halfvarsson.

För två vintrar sedan var det syrgasmasker, nu kommer specialhjälmarna in i längdskidsporten. Under ett läger i Sognefjell i början av juli testades den GPS-utrustning som norska alpinåkare använt i flera säsonger.

På ett slags cykelhjälm sitter vad som liknar en brandvarnare. Plastpucken är kopplad via en sladd till en apparat i en ryggsäck. Det säger sig självt att maskinen inte är tänkt eller tillåten att använda på tävling, men genom att ha den på träning kan åkarna få exakta mätningar över hur de tar svängar, utförsbackar och klättringar.

Initiativet hyllas av Sundby

Forskaren Jan Kocbach från NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) säger att GPS-tekniken kan ”utgöra skillnaden mellan guld och silver” på OS i februari 2018. Och de norska åkarnas första omdöme är positivt.

– Jag har lärt mig väldigt mycket av det, men vad får bli en yrkeshemlighet, sa Hans Christer Holund till Dagbladet.

– Jag är väldigt glad i analyser och experiment som kan göra dig bättre. Det handlar om att skilja mellan god och dålig information, sa Martin Johnsrud Sundby till Dagbladet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT NYHETSBYRÅN
Stina Nilsson.

Flera svenska åkare var på läger i Sognefjell, men Stina Nilsson såg inga hjälmar där.

– Nej, men det var väldigt dimmigt när jag var där, säger hon.

Hur känns det att dina värsta rivaler har ny teknik?

– Det är jättespännande. Vi får försöka kontra med något annat. Det är upp till var och en att hitta vägar att ta sig fram så snabbt som möjligt.

Du ser det bara som roligt?

– Ja, om de tror på den saken, så go for it.

Har du hjälp av någon ny teknik?

– Nej, jag behöver bara löparskor för att träna.

Petter Northug är skeptisk

Sprintern Teodor Peterson är öppen för nymodigheter och uppskattar försöken att utveckla sporten. Han har själv varit med på ett par experiment med olika sorters mätningar.

Men 29-åringen fruktar inte norrmännens hjälmar.

– Det är ytterst sällan som det i verkligheten blir någon sorts skillnad i tävlingssituationer. Det kan vara bra att prova, att se om man tappar fart i kurvtagningen, men jag tror att vi har bra koll redan, säger han.

Så skillnad mellan guld och silver låter överdrivet?

– Ibland är skillnaden på guld och silver ofantligt liten, så det är klart att det är intressant att försöka. Men det här är jag inte orolig för.

Foto: Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN
Calle Halfvarsson

Petter Northug står utanför det norska landslagets träningsgrupp och uttryckte i juli skepsis mot landsmännens GPS-teknik. Och den här gången – dra på trissor! – håller Calle Halfvarsson med honom.

– Det är klart att man ska vara snabb i kurvor och backar, men du kan träna kurvtagning utan att ha en löjlig hjälm på huvudet. Det är så jag tänker, säger Halfvarsson.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)