Sim-VM 2017

Världsrekordet tar Sjöström förbi Phelps

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

BUDAPEST. Inom en timme tog Sarah Sjöström VM-guld och slog sitt sista ”omöjliga” världsrekord.

23-åringen går nu om Michael Phelps i antal individuella världsrekord.

– Det här bevisar att jag är den snabbaste simmaren i världen, säger hon.

Foto: TT

Fredagens silver på 100 meter frisim tog hårt på Sarah Sjöström. Hon tyckte att hon hade öppnat för hårt, simmat dumt och gett bort guldmedaljen.

På natten ältade hon loppet och försökte att blicka framåt. Lördagen hade sina utmaningar, det var ingen idé att fastna i mörka tankar.

Framme vid finalen på 50 meter fjäril var misslyckandet raderat ur skallen. Hon hade simmat på 25,3 i semin, det var överlägset snabbast, och behövde troligen upprepa tiden för att ta sitt andra guld för mästerskapet.

Hon simmade på 24,6. Segermarginalen till tvåan var åtta tiondelar: en överlägsenhet simvärlden inte sett under ett långbane-VM på flera decennier.

Ändå var hon inte klar. En medaljceremoni följde, nationalsången spelades, presschefen Anna Hammar bytte guldmedaljen mot simmössa och -glasögon – och så var det dags för semi på 50 meter frisim.

”Bevisar att jag är snabbast i världen”

Sarah tog sig inte bara till final, hon gjorde det på 23,67. Sex hundradelar under Britta Steffens världsrekord från 2009, det som kallats oslagbart eftersom det skedde då så kallade superdräkter var tillåtna.

Loppet fullbordar Sarah Sjöströms fyrklöver i världsrekord. Nu är hon snabbast genom tiderna på alla sina distanser i långbana – 50 och 100 meter fritt, 50 och 100 meter fjäril – och petar ner Michael Phelps från förstaplatsen i antal individuella världsrekord.

– Det är härligt att ha världsrekordet på de fyra snabbaste distanserna i simning. Jag är speciellt glad över att ha rekordet på 50 meter frisim för det bevisar att jag är den snabbaste simmaren i världen, säger hon.

”Häftigt i idrott”

I långbana individuellt har Phelps tre världsrekord. Sarah Sjöström har fyra.

– Där ser man. Det är kvinnorna som är bäst just nu.

Har du haft Steffens världsrekord som en måttstock i din satsning på 50 fritt?

– Nej, jag har inte tittat så mycket utan bara försökt tänka på vad jag själv ska göra. 50 fritt har känts bra hela året.

Du gillar kontraster. Vad säger du om de mellan fredagen och lördagen?

– Det är häftigt i idrott. Man blir extra glad när det går bra sedan. Jag försökte fundera och analysera i går på natten varför det gick som det gick. Jag var så jävla sur. Men jag kunde ladda om till slut, även om jag inte trodde att jag skulle klara av det.

Nu återstår en VM-final och chansen på ett tredje guld. Men om finalförlusten i fredags gav bränsle till lördagens succé, finns då risken för bakslag på söndag?

– Nej. Det är bara att ladda om och köra, säger Sarah Sjöström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Sarahs glädjebesked: Kan fortsätta till 40

ÄMNEN I ARTIKELN

Sim-VM 2017

Sarah Sjöström

Michael Phelps