Metro räddade sitt eget liv – genom att måla

SPORTBLADET

Obotliga skador satte stopp för Metros lysande karriär som kapplöpningshäst och hade kostat honom livet - om han inte lärt sig måla tavlor.

Nu har Metro sålt målningar för 1,4 miljoner kronor och betalat sin egen veterinärvård.

Det är brittiska BBC som berättar den udda historien om den konstnärliga hästen och hans räddande änglar Ron och Wendy Krajewski i Pennsylvania, USA.

När Metro var slut och värdelös som kapplöpningshäst adopterades han av paret Krajewski. Tanken var att han skulle bli ridhäst åt Wendy.

– Naivt, säger Ron Krajewski till BBC.

De visste att hästen hade skador i framknäna, men inte hur allvarliga dessa var och hur dyrt det skulle bli med all veterinärvård. Trots alla behandlingar och viloperioder blev skadorna värre och efter ett tag gav veterinär Metro högst två år kvar att leva.

– Vi ville inte bara avliva och glömma honom utan ville hitta något att göra tillsammans, berättar Ron.

”Inget en människa kan göra”

Ron är konstnär och hade märkt hur Metro gillade att nicka med huvudet och hålla saker i munnen. Så varför inte en målarpensel? Han lät Metro nosa på en målarduk, belönade med hästgodis och lät honom sedan hålla i penseln.

Metro gillade det och snart var hans alster så bra att de hängdes ut på ett lokalt galleri.

Målningarna sålde slut på en vecka och Metros abstrakta teknik jämfördes med den kände Jackson Pollocks stänk och droppande.

– Det här är inget en människa kan göra. Metro tänker inte. Det vibrerar på duken, det är kontrollerat kaos, säger Ron som själv målar strikt kontrollerade husdjursporträtt.

Ron och Wendy Krajewski åker till stallet fem dagar i veckan. Två av dagarna går Ron och Metro in i ateljén. Ron väljer färg, doppar penseln och räcker över den där Metro ska börja måla.

”Älskar att måla”

Parets andra häst, Metros kompis Pork Chop, tittar gärna på men vill själv inte måla. Men Metro verkar vara i sitt rätta element framför duken, menar Ron.

– Han älskar att måla. Ställer jag ut staffliet i hagen slutar han beta och ställer sig framför det, berättar han.

Tavlorna säljs för 450 till 4 500 svenska kronor. Efter två års målande kunde Metro finansiera ett experiment med en ny medicin som sprutas in direkt i knäna och som förlängt hans liv betydligt.

Metro har också hjälp ett 50-tal andra förbrukade kapplöpningshästar till ett anständigt liv som pensionärer och nya hem. Hälften av hans inkomster går till detta välgörande ändamål.

Själv är Metro nu 14 år och visar inga tecken på att dra ner på takten. Han har också gett ut en egen inspirerande målarbok.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport