Seger gav Pontus Tidemand ledningen i VM

avAnna Andersson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Bildagentur Kräling / Bildagentur Kräling

Pontus Tidemand kör för en VM-titel.
I dag tog han sin tredje delseger och leder VM.

– Det betyder mycket, säger han.

Ingen kunde hota Tidemand och hans kartläsare Jonas Andersson i Argentina. Ekipaget tog ledningen i WRC2 redan under publiksträckan på torsdagen, utökade den under fredagen då de vann samtliga specialsträckor och hade sedan ledningen med fyra minuter inför lördagens tävlande.

Under tävlingens längsta dag lyckades svenskarna utöka försprånget och inför den avslutande dagen hade de ett försprång på nio minuter. Under den avslutande dagen fortsatte de att vara snabbast och i mål var de mer än tio minuter före närmsta konkurrent - och tog sin tredje VM-seger för säsongen.

– Det här gick helt enligt planen och vi tar med oss maxpoäng härifrån, säger Pontus Tidemand och fortsätter. Det har varit ett felfritt rally där allt har fungerat perfekt trots att det var min debut i Argentina. Det är klart att det inte blir samma spänning som när man är i en närkamp men på den här nivån måste man klara av alla situationer. Vi gjorde vårt jobb och jag sätter stort värde på erfarenheten eftersom jag hoppas köra här nästa år igen.

Gav Pontus Tidemand ledningen i VM

Nu leder han klassen och närmast väntar Portugals VM-rally, en tävling som är obligatorisk för samtliga förare i klassen.

– Att ta täten i mästerskapställningen betyder mycket i det här läget. Nästa tävling är Rally Portugal, som är den första av de tre obligatoriska eventen i år, och där är alla WRC 2-förare med så jag är beredd på en extremt tuff fight, säger Pontus Tidemand.

– Med tre segrar och ledning kan vi förhoppningsvis ha råd att pusha lite i Portugal för att vara med i toppstriden.

Stor dramatik i WRC

I WRC-klassen vann Thierry Neuville efter en mycket dramatisk avslutning. Belgaren hade 0,6 sekunder upp till ledande Elfyn Evans inför den avslutande specialsträckan, men i mål var ställningen den omvända.

Neuville vann tävlingen med 0,7 sekunder.

Han har nu tagit två segrar i rad, Ott Tänak slutade på plats tre och Sebastien Ogier var fyra. Den regerande mästaren missade prispallen för första gången i år, men behåller ledningen i sammandraget. Han har 102 poäng efter fem av 13 deltävlingar, bakom honom jagar Jari-Matti Latvala med 86 poäng och Neuville som har 84.

Nästa deltävling avgörs i Portugal mellan den 18 och 21 maj.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally

WRC2

WRC