”Kan inte beskriva hur overkligt det här är”

Duplantis och Lavillenie i exklusivt möte

1 av 3 | Foto: JONATHAN FERREY

avErik Karlsson

SPORTBLADET

EUGENE. Renaud Lavillenie är mästaren, idolen och världsrekordhållaren som följt supertalangen och stavhoppsstudenten Armand Duplantis, 17, mot världseliten. 

Inför deras första tävling mot varandra förde Sportbladet samman stavstjärnorna för en exklusiv intervju. 

– Det ”Mondo” har gjort är helt otroligt, säger fransmannen. 

– Jag kan inte ens beskriva hur overkligt det här är, säger den svenska sensationen. 

I Renaud Lavillenies mobiltelefon finns en film på Armand Duplantis

Världsrekordhållaren i stavhopp höll i en lektion på en stavhopparträff i Reno, USA, och den då 13-årige ”Mondo” hoppade över 3,90. 

Det var första gången de båda träffades. Då var Renaud redan en världsstjärna på väg mot världsrekordet medan ”Mondo” Duplantis var barnstjärnan som alla undrade var han skulle ta vägen. 

Svaret hittills: Till Eugene. 

Här ska de två, och mer eller mindre hela världseliten i övrigt, mötas i morgondagens Diamond League-tävlingar. Ett första test mot världseliten för Duplantis efter vårens otroliga genombrott med juniorvärldsrekordet på 5,90. 

– Vi har setts varje gång jag har varit i Reno och nu i vår har det bara varit helt galet att se hans utveckling. Att hoppa tillsammans är kul, men att hoppa tillsammans på den här nivån är något jag aldrig trodde att vi skulle få göra redan nu, säger Renaud när vi slår oss ner i hotellobbyn på de aktivas hotell. 

”Varit som ett töcken”

Om Renaud är förvånad så är ”Mondo” närmast chockad över hur fort allt gått på slutet.

– Det känns som det var igår han tittade på mig och filmade mig. Jag är så ung och det här känns knappt som det är på riktigt ännu. Hela säsongen har varit som ett töcken, från 5,50 till 5,90 – det har gått så fort. Det har inte hunnit ikapp mig riktigt, säger han och fortsätter: 

– Jag kan inte beskriva hur overkligt det är att tävla mot någon som Renaud. Han är en hoppare som jag idoliserat och försökt efterlikna tekniskt.

De två har haft kontakt hela våren på sms för att diskutera stavlängder, styvhet på stavarna och andra små detaljer som de båda brinner för att prata om. 

– ”Mondo” har verkligen plockat de bra sakerna. Han vet att han inte kan hoppa som Bubka, men han har förstått vad som krävs. Det är nyckeln till succén. 

”Ingen vill bli slagen av den yngsta killen”

Faktum är att Armand Duplantis går in i tävlingen, mot topp fyra från OS och ytterligare två världsmästare, som etta på världsårsbästalistan. 

– Det kanske är lite press på mig, men jag tycker ändå inte pressen ska vara på mig. Jag är så ung. 

Renaud, tar du på dig pressen? 

– I maj är inte den bästa tiden att hoppa högt. Alla vill hoppa högt på VM. Men det är klart, ingen vill bli slagen av den yngsta killen, det gäller oss alla. 

Har du något råd till honom inför Diamond League-premiären? 

– Jag tror det viktigaste är att vet varför han är här, han är inte här för att shoppa eller se andra hoppa. Han ska tävla och han ska njuta av det, säger Lavillenie. 

”En dubbel vore bra”

”Mondo” medger att det är en omställning: 

– När jag kommer in här ser jag alla kända idrottare som Renaud, kända sprinters och tänker först att jag borde ta en bild. Men sen inser jag att jag är en av dem nu. Jag säger inte att jag är lika bra, men jag är en idrottare bland andra idrottare nu. Jag kan inte gå runt och vara ett fan… 

Vem vinner imorgon då, Mondo? 

– Jag tror nog att jag säger Renaud, men jag vill också vinna! . 

– Jag har vunnit här fyra år i rad så jag tänker inte bara ge mig, men en dubbel vore bra. 

ARTIKELN HANDLAR OM