”Hela situationen har varit ohållbar”

Foto: NOVICA JOVANOVIC
Stefan Jovanovic.

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

Stefan Jovanovic var med och byggde upp AIK Basket. 

Nu lämnar han efter interna oroligheter.

– Hela den här situationen har varit ohållbar för mig, säger han.

I mars 2015 startade AIK Basket. Sedan dess har klubben gått obesegrat genom division 2 och vunnit Superettan. 

I dagarna tas besked om AIK får ta steget upp i basketligan, men de kommer i så fall att göra det utan Stefan Jovanovic. 

25-åringen var med och grundade AIK och har sedan dess fungerat som sportchef och Team Manager.

Interna oroligheter

Men nu har han valt att lämna klubben efter interna oroligheter inom klubben, vilket lett till att Jovanovics roll begränsats.

– Det känns konstigt, tyvärr och jag vill inte att saker ska kännas konstigt. Det krävs väldigt, väldigt mycket för att jag ska gå ifrån det här som det så tydligt påpekas i pressmeddelandet. Jag vet inte vad jag ska säga, jag vill inte att klubben ska påverkas negativt, men vill samtidigt att folk ska fatta, säger han och fortsätter: 

– Men jag kan väl säga att det har varit en dysfunktionell miljö ända sedan vi tog över Solna Vikings. Jag har ganska stort tålamod och min kärlek till AIK är stark så det krävs ganska mycket för att jag ska ta det här beslutet. 

Vad menar du med en dysfunktionell miljö? 

– Saker och ting har varit otydliga, först och främst. Väldigt otydliga. Just otydligheten har mynnat ut i andra saker. 

Känner du att du har blivit borttvingad? 

– Inga kommentarer.

”AIK hade inte varit här utan mig”

Det är tydligt att Jovanovics beslut att lämna klubben han grundande tillsammans med ordföranden Adam Lockner inte har varit lätt. 

– Spelarna har gjort ett fantastiskt jobb med att ta sig till Basketligan. All eloge till dem och tränare, men AIK hade inte varit här om det inte hade varit för mig. Var det någon annan som sålde in visionen till spelarna? Vem var det som struntade i föreläsningar och seminarium i skolan för att scouta och värva spelare? Vem kollade matchfilmer i biblioteket i Väsby när ingen annan brydde sig? Vem har alltid trott på det här? Och dessutom på ideell basis, säger han och fortsätter:

– Missförstå mig inte, jag älskar den här klubben och önskar alla all lycka, men hela den här situationen har varit ohållbar för mig.

Vad ska du göra nu?

– Läsa, äta cheesecake och åka på ett par studiebesök till ett par klubbar ute på kontinenten och förkovra mig. Det är snart sommar.

ARTIKELN HANDLAR OM