Rekordsnabbt rally: ”Otroliga hastigheter”

Därför väntas otroliga tider i år: ”En av de tre snabbaste”

avAnna Andersson

Publicerad:
Foto: TT

Snö, is och helt nya bilar.
Det gör att årets Rally Sweden lär bli rekordsnabbt.
– Vi når upp till otroliga hastigheter på snö och is, säger Sebastien Ogier.

Han har vunnit Rally Sweden de två senaste åren och han har dessutom vunnit VM de fyra senaste säsongerna, men nu kommer han till Sverige med en ny bil. I år kör Ogier för privatteamet M-Sport (Ford) och även om han vann premiären är han osäker på formen inför Rally Sweden.

Ökat sedan 2011

Men en sak är han säker på - att årets upplaga blir rekordsnabb.
– Vi når upp till otroliga hastigheter på snö och is och med de nya bilarna vi har i år går det ännu snabbare än vad det har gjort tidigare, säger Sebastien Ogier inför tävlingen.
– Det betyder att man inte får göra några misstag alls, man måste vara väldigt precis.
Sedan 2011 har medelhastigheterna i det svenska VM-rallyt legat mellan 103 och 105 km/timmen, men förra året låg den på 113 km/timmen.

Vägar norr om Torsby

Det beror till stor del på att banan kortades ner och flera sträckor ströks på grund av det milda vädret. Det snabbaste rallyt under 2016 avgjordes i Finland då bilarna nådde en snitthastighet på 126 km/timmen och i år väntas de tävlande närma sig den farten i Sverige också.
Anledningen till att hastigheten ökat är bland annat den nya aerodynamiken, väderförhållandena och det faktum att flera delsträckor avgörs på snabba vägar norr om Torsby. Det har varit en kall vinter i Värmland vilket gör att samtliga sträckor avgörs på is, dessutom är det mindre snövallar längs vägarna vilket rätar ut kurvorna.

”Extra hästkrafter”

– Tävlingen i Sverige ären av de tre snabbaste under hela VM-kalendern, säger Hyundais Nya Zeeländare Hayden Paddon som var tvåa i Sverige för ett år sedan.
– Vi kommer att använda alla de extra hästkrafter vi har fått och utnyttja den nya aerodynamiken till max. Det kommer att gå betydligt fortare jämfört med det vi har sett tidigare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM