VM-debutanten om tuffa tiden: ”Nära att sluta”

Publicerad 2022-07-14

EUGENE. Kulstöterskan Axelina Johansson, 22, är redo för sin VM-debut.

Men för bara tre år sedan kunde karriären ha tagit slut.

– Jag har haft väldigt stora problem med prestationsångest, säger hon.

Fanny Roos har länge burit kastgrenarna på damsidan. Men under VM i Eugene presenterar sig en ny generation på globala mästerskap. Grete Ahlberg gör debut i slägga och i kulringen får Roos sällskap av ytterligare en småländska i Axelina Johansson från Hagafors utanför Vaggeryd.

Johansson har tagit stora steg de två senaste säsongerna. Det senaste personliga rekordet på 18,39 för henne upp som tvåa genom tiderna bakom Roos och har den nya nivån har även räckt till att knipa ett brons på de amerikanska universitetsmästerskapen där hon tävlar för Nebraska.

– Utvecklingen bygger på mycket hård träning och disciplin. Jag tränar väldigt mycket och gör alltid mitt bästa varje pass, säger hon när hon ska förklara lyftet.

Men bakom klivet finns också en helt annat mental inställning till idrotten, berättar hon.

Axelina Johansson gör nu sin VM-debut i Eugene.

”Snackat med flera psykologer”

– När jag var yngre hade jag väldigt mycket problem med prestationsångest och kände att folk förväntade sig att jag skulle prestera bra. Jag fick höra vilken talang jag var och att jag skulle gå långt. Det satte väldigt mycket press på mig att jag inte skulle kunna leva upp till de förväntningarna, säger hon och fortsätter:

– Men jag har snackat med flera olika idrottspsykologer och fått hjälp. Nu känner jag inte press utan gör det för min skull. Det är kul att stöta kula igen. 

Att vilja prestera bra i kulstötning kan skapa en negativ spiral.

– Man gör det dåligt för man känner pressen att stöta långt. Då spänner man sig bara och det värsta du kan göra i kula är att spänna dig. Man måste kunna slappna av.

Efter säsongen 2018 var det nära att hon lade av.

– Ja, det var faktiskt så. Hade jag inte sett någon förbättring 2019 hade jag nog slutat men nu är jag väldigt glad att jag kämpade mig igenom det.

”Jag är väldigt glad att jag kämpade mig igenom det”, säger Axelina Johansson om den tuffa tiden i karriären.

”Skiter i vad alla tycker”

Det är relativt vanligt i individuella idrotter att man kämpar med den här typen av prestationsångest, vad är ditt råd till andra som befinner sig där nu?

– Jag skulle säga att det är ingen som bryr sig om hur långt du stöter eller vad du gör. Folk kommer tycka om dig ändå, gör det för att du tycker det är kul.

Det kan låta lite som en motsägelse att tänka att ingen bryr sig om det du gör, men det är alltså ett vinnande koncept?

– Haha, ja. Jag har verkligen lärt mig att det finns många människor som har olika åsikter om hur man ska träna och göra men till slut är det jag och min coach som bestämmer. Jag skiter i vad alla andra tycker, säger Axelina Johansson.

Följ ämnen i artikeln