Peter Gerhardssons problem: ”Där får jag gå in och bestämma”

SENEC. Förbundskapten Peter Gerhardssons har lyxproblem inför VM-kvalpremiären mot Slovakien.

I truppen finns samtliga OS-spelare, ytterligare tre etablerade spelare och inga större skadebekymmer.

– Nu är det stenhård konkurrens på egentligen varenda position.

Drygt en månad efter OS i Tokyo är det dags för det svenska landslaget att påbörja nästa kvalresa. Första stoppet är Slovakien, rankat 45 i världen, på bortaplan och förberedelserna är noggranna.

– Den här matchen förbereder vi på samma sätt som vi förberedde OS-finalen, säger förbundskapten Peter Gerhardsson efter att den sista träningen är genomförd.

”Konkurrensen har bara ökat”

Alla de 22 spelare som var med i Tokyo finns med här. Dessutom är Linköpings Nilla Fischer och Häckenduon Filippa Curmark och Elin Rubensson med i truppen.

– För mig, jag kopplar alltid in att vinna den här matchen och konkurrensen har bara ökat. Det gör att på varje position är det stenhårt, säger Gerhardsson.

Tidigare har det pratats om att Sverige har haft en tuff konkurrens på mittbackspositionen, men nu tycker förbundskaptenen att det gäller över hela planen.

– Tittar vi på de offensiva positionerna så är det också jättehårdkonkurrens. Alla vill spela och alla vill starta. De reglerna har vi inte nu så där får jag gå in och bestämma, säger han. 

Lugnande besked kring Lindahl

Hur startelvan kommer se ut vill han inte avslöja, men han medger att den processen startade redan innan blågult lämnade Sverige.

– Redan innan vi åker börjar man prata, eller jag och Magnus börjar pratar om det. Sen ändras det. Det är hela tiden en pågående process i huvudet på mig. 

Det har varit frågetecken kring Hedvig Lindahl som har haft problem med ett överansträngt knä. Där ger dock Gerhardsson lugnande besked och meddelar att målvakten har kunnat träna de sista passen.

Alternativ för Kosse

Det är däremot klart att Kosovare Asllani inte är redo att spela 90 minuter. Mittfältaren har precis kommit tillbaka efter att hon varit sjuk i covid-19.

– Vi har planer klara för hur vi ska göra, säger han och fortsätter. 

– Ibland när vi har spelat 3-4-3 så har vi spelat med två tior. Där har vi haft Kosse, men mot USA exempelvis spelade Sofia (Jakobsson) och Fridolina (Rolfö) som indragna tior. Så vi har alternativ om vi inte startar henne.

Vill inte blicka mot EM

Det är däremot inte så att Gerhardsson använder matcherna mot, på pappret, sämre motstånd som en möjlighet att testa nya saker inför det EM som Sverige redan har kvalat in till i sommar.

– Nej, absolut inte. När vi tar ut en trupp tar vi ut en trupp för de här två matcherna. Den här truppen är inte uttagen för EM i sommar utan det här är för att vi ska kunna göra så bra resultat den här samlingen.

Förutom matchen mot Slovakien i kväll så möter Sverige Georgien hemma på tisdag.

Peter Gerhardsson intervjuas inför VM-kvalmatchen mot Slovakien.
Peter Gerhardsson intervjuas inför VM-kvalmatchen mot Slovakien.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.