Pau Gasol avslutar karriären efter 19 år

Pau Gasol
Pau Gasol

Han är Spaniens genom tiderna bästa basketspelare.

Men nu har Pau Gasol gjort sina sista poäng – legendaren avslutar karriären efter 19 år på den högsta nivån.

– Det är ett jobbigt beslut, men nu är det verkligen över, säger han med tårar i ögonen på en presskonferens under tisdagskvällen.

Två NBA-titlar, sex All Star-utnämningar och tre OS-medaljer med Spanien. Pau Gasol är tveklöst Spaniens främste basketspelare genom tiderna – men nu är det över.

På en presskonferens i Barcelona annonserade 41-åringen att karriären är över.

– Jag kommer att pensionera mig från professionell basket. Det är ett jobbigt beslut, men nu är det över, säger han, samtidigt som tårarna rinner ner för kinden.

På ett operahus i Barcelona annonserade han sin pension. I publiken fanns bland annat hans familj, Barcelona-presidenten Joan Laporta och den spanska förbundspresidenten.

Gasol har, tillsammans med sin bror Marc, varit med och lyft spansk basket till nya höjder under 2000-talet.

”Hade önskat att han var här”

Den 2,16 meter långa centern var länge en av NBA:s bästa spelare. Gasol draftades som nummer tre totalt av Memphis Grizzlies 2001. Efter sju år i den amerikanska södern gick han 2008 till Los Angeles Lakers.

Där vann han tillsammans med bland annat Kobe Bryant och Lamar Odom NBA-mästerskapet 2009 och 2010.

Bryant avled vintern 2020 efter en allvarlig helikopterolycka utanför Los Angeles. Gasol och Bryant var goda vänner.

– Jag hade önskat att han var här. Men livet är inte rättvist ibland. Han lärde mig hur man blir en bra ledare, en bättre tävlingsmänniska och vad det betyder att vara en vinnare, säger Gasol med tårar i ögonen.

Enligt källor till trovärdiga Shams Charania planerar Los Angeles Lakers att pensionera spanjorens tröjnummer.

Pau Gasol och Kobe Bryant
Pau Gasol och Kobe Bryant

Tre OS-medaljer

Han representerade även Chicago Bulls, San Antonio Spurs och Milwaukee Bucks innan han i februari i år återvände till sin moderklubb FC Barcelona.

I det spanska landslaget har han varit framträdande. Tillsammans med sin bror Marc, som fortfarande spelar i NBA, har han varit med och tagit flera mästerskapsmedaljer för Spanien.

Både 2008 och 2012 förlorade man OS-finalen mot USA, och 2016 knep man ett brons. 2006 var Gasol med och tog VM-guldet i finalen mot Grekland, där han även blev turneringens MVP.

Pau Gasol 2016
Pau Gasol 2016
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.