Kim Ambs rysare i natt – årsbästa i kvalet

TOKYO. Kim Amb skadade axeln i juni och har inte tävlat sedan dess.

Men i kvalet på OS fick han på årets bästa kast och efter en nervös väntan stod det klart att det räckte till final

– Det är fantastiskt, säger han.

Kim Amb.
Kim Amb.

Kim Amb såg inför säsongen ut som ett av Sveriges outsiderhopp till en medalj. Uttagen till OS redan 2019 och i två raka säsonger stabil över 85 meter.

Sen skadade han axeln på en mindre tävling i början på juni. Efter det har han knappt kunna kasta på träning och han var själv oviss kring läget inför OS.

Har räckt i två senaste OS

Men i Bålstakastarens tredje OS gjorde han sin bästa insats. I första kvalkastet landade spjutet på 82,40. En dryg meter från direktkval men en längd som räckt för kval både 2012 och 2016.

Men kvaliteten var hög och Amb var bara sjua i sin kvalgrupp.

”Förvånad”

– När jag kastade var jag rätt övertygad om att det skulle räcka till final, men det är jag inte längre tyvärr. Hade jag varit femma hade det känts lugnt, sa han direkt efteråt.

Men i andra kvalgruppen var det till slut bara fem man som lyckades passera och Kim Amb tog därmed den sista finalplatsen med 48 centimeter till godo.

– En final är fantastiskt. Det är den enda final jag inte lyckats ta mig till så det är magiskt. Det har jag drömt om många gånger.

Finalen går på lördag.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Medaljligan i OS 2021 – så ligger Sverige till

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.