Melwins superhopp – 30 cm bättre än pappa

avMartin Tolén

Foto: MIKAEL LINDBLOM/NWT
I helgen vann Stefan Holms son Melwin Götas ungdomsspel på nya personliga rekordhöjden 1,81 cm.

Som tolvåring hoppade Stefan Holm 1,51 meter.

Under helgen vann sonen Melwin, 12, Götas ungdomsspel med ett hopp 30 centimeter högre än pappas.

– Han är sin fars son – vi är lika höjdhoppsmässigt, säger den förre olympiske mästaren.

Foto: MIKAEL LINDBLOM/NWT
Pappa fanns såklart på plats.

Den 22 augusti 2004 är ett klassiskt svenskt friidrottsdatum.

Under den kvällen blev både Christian Olsson och Stefan Holm OS-guldmedaljörer.

Knappt två månader efter Holms OS-guld föddes sonen Melwin Lycke Holm – och visst verkar höjdhoppsgenerna sitta i.

Under helgen vann Melwin, 12, höjdtävlingen i klassen P13 på Götas ungdomsspel, vilket NWT var först att rapportera om.

Segerhöjden? Personliga rekordet 1,81 meter – 56 centimeter bättre än tvåan och 30 centimeter högre än vad pappa Stefan hoppade i samma ålder.

”Vi är lika höjdhoppsmässigt”

– Han hoppade 1,80 i november redan så det var kanske ingen jättesensation att 1,81 kom nu. Men det är fortfarande jävligt bra. Det är svårt att sätta det i perspektiv efter som det fortfarande är så små barn vi pratar om. Men han har ju gått som ett spjut utvecklingsmässigt. För ett år sedan hoppade han 1,50 – vilket var bra då – men det här är något helt annat, säger Stefan Holm till Sportbladet.

– Han är tidigt utvecklad, redan 1,75 meter lång, lätt och hoppar tekniskt väldigt bra. Det har han stora fördelar av just nu. Det som blir mest intressant är hur det ser ut de kommande fem åren egentligen.

Vilka likheter har han med dig?

– Han är sin fars son kan man väl säga, vi har alltid varit väldigt tajta och spenderat mycket tid ihop. Vi är lika både personlighets- och höjdhoppsmässigt. Men han hoppar spegelvänt jämfört med hur jag hoppade. Han hoppar upp med högerfoten och det är ju lite intressant. Men mamma hoppar även hon med högerfot, även om hon nu inte är någon höjdhopperska, så han fick väl någon gen därifrån också.

Tränas av pappa

Melwin tränas av Holm – som även har hand om Sveriges främsta på damsidan, Sofie Skoog.

– Just nu är det ju mest lek egentligen. Han tycker nog att det är rätt kul att hoppa med Sofie Skoog och dem också. Men just nu är det på hans villkor, det blir tre-fyra pass i veckan lite beroende på vad han vill, säger den förre olympiske mästaren.

– Jag har ju upplevt allt själv, även från sidan, så något ska jag väl kunna lära ut. Han får nog lite på sin far och någon form av idé har jag väl. Tröttnar han på mig får han väl fråga farfar (Jonny Holm, Stefans pappa och förre tränare) i stället, haha.

ARTIKELN HANDLAR OM