Travhästar dog efter stormresa

Foto: PER FRISKE / BILDBYRÅN
Veijo Heiskanen
SPORTBLADET

Travhästarna Pine Crown Girl och Euforia Diablo skulle flyttas från Finland till svenskbaserade tränaren Veijo Heiskanen.

Men under den stormiga färjeresan till Sverige skadades de båda hästarna så svårt att de var tvungna att avlivas vid ankomst.

– Hästen (Pine Crown Girl) är garanterat värd två miljoner, säger en representant för ägarna Ravitalli Ltd till Iltalehti.

Det var rekordhöga vågor på Östersjön natten mot tisdag. 14,5 meter mätte den högsta vågen och i stormen förolyckades två travhästar på väg till Göteborgsbaserade tränaren Veijo Heiskanen.

Pine Crown Girl var den mest meriterade och märren värderades till cirka två miljoner kronor.

– Hon var en väldigt värdefull ung märr. Det är en tung förlust. Hon hade tävlingsvärde, men också avelsvärde efter karriären. Hästen var garanterat värd två miljoner kronor, säger en talesperson för ägarna Ravitalli Ltd.

”Vår personal är inga veterinärer”

Ägarna kritiserade det faktum att Tallink Silja lätt Silja Symphony ta med djurtransporter fast de visste om väderförutsättningarna.

– Företaget hade definitivt vetskap om att det var väldigt stormigt på havet. Det är de som är ansvariga för det här.

Marika Nöjden, presschef på Tallink Silja, är ledsen för det inträffade.

– Jag beklagar att det här hände. Vår personal är inga veterinärer. Kaptenen fick veterinärens kontaktinformation, men mer än så kunde vi inte göra, säger hon.