SVT-profilen: "Inte jätteförvånad"

avElvedin Basic

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

Therese Johaug, 28, stängs av i 13 månader för dopningsbrott.

En dom som inte överraskar.

– Det här var vad man hade förväntat sig. Det som hände är väl en konsekvens på vad straffet blev, säger Torgny Mogren.

Idag kom domen för norska skidåkaren Therese Johaug. Det står klart att skidstjärnan blir avstängd i 13 månader från att tävla.

”Therese Johaug förlorar rätten att delta i tävlingar och organiserad träning under en tidsperiod av 13 månader med början den 18 oktober 2016” skriver norska skidförbundet i ett pressmeddelande.

”Väldigt irriterande”

En av Sveriges främsta längdskidåkare, Torgny Mogren, 53 år, berättar att han är irriterad över händelsen.

– Det har varit väldigt irriterande att följa det här. Det här var vad man hade förväntat sig. Det som hände är väl en konsekvens på vad straffet blev, säger han till Sportbladet.

Mogren förstår inte Johaugs handling.

– Min bedömning är att det är oerhört klantigt skött. Att den aktive inte heller är uppmärksam på det går utöver mitt förstånd.

Foto: Bildbyrån

”Inte jätteförvånad”

SVT:s expert Jacob Hård, 62, är inte överraskad över domen som kom mot Therese Johaug.

– Jag är inte jätteförvånad. Straffet är ganska nära där som Antidoping Norge föreslog” säger Jacob Hård till SVT.

Hård ser att domen kan komma att bli överklagad.

– Det är fullt möjligt att både Wada och det internationella skidförbundet kommer att överklaga domen, säger Jacob Hård vidare.

”Kunde fått 3–4 år”

Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets dopingkommission, säger att 14 månader är en vanlig längd på en avstängning av den här sorten.

– Av de cirka ett 20-tal ute i världen jag känner till som har fått domar för att ha använt clostebol så har avstängningen i genomsnitt legat på 14 månader, fortsätter experten, säger Åke Andrén-Sandberg till TT.

TT: Johaug fick lite rabatt?

– För någonting, ja. Ska man se det strikt juridiskt hade hon mycket väl kunnat få både två och fyra år, så ur hennes synvinkel får man ändå se det som en positiv dom med 13 månader. Ur medicinsk synvinkel finns det ingen anledning att ha några andra synpunkter på domen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM