Här är duon som tryggar högern i VM

Sverige utklassade Makedonien i EM-kvalet

Foto: BILDBYRÅN
Nathalie Hagman var bästa målskytt mot Makedonien med sina åtta mål.
SPORTBLADET

LUND. Nu är det färdigvelat på högernio i landslaget.

Med två månader till VM har Henrik Signell spikat två vänsterhänta på positionen: Nathalie Hagman och Hanna Blomstrand.

– Vi hoppas att det ger dem en extra trygghet, säger Signell efter 38–26 mot Makedonien i EM-kvalpremiären.

Sverige hade inga problem med att köra över Makedonien när kvalet till EM 2018 inleddes i Lund på torsdagen.

Efter att utklassat samma Makedonien i juni i playoff till VM skrevs slutsiffrorna den här gången till 38–26.

Sverige tog kommandot tidigt inför 2271 åskådare som bjöd på en härlig stämning. När Nathalie Hagman lekte in 9–3 på en kontring med en märklig, men konstnärlig, lobb hade det gått 13 minuter.

– Jag fick feeling och ville göra något snyggt, ler bolltrollaren.

14–7 krympte visserligen till 15–11 när förbundskapten Henrik Signell bytte in ”andrauppställningen” men det blev till 18–13 i paus.

I början av andra fortsatte Sverige kontra sönder Makedonien och ryckte till 25–17. Resten av matchen var en transportsträcka och hela 13 av spelarna noterade sig i målprotokollet. Detta utan att Sverige egentligen imponerade spelmässigt.

Sista samlingen före VM

Samtidigt som Sverige denna veckan tar de första kliven mot EM 2018 (på söndag väntar Färöarna borta) är det här också de sista matcherna innan truppen till VM i december tas ut den 2 november.

18 spelare är samlade denna vecka. Vi lär hitta 15 av de 16 VM-spelarna i den här truppen. Den 16:e är Anna Lagerquist, linjespelaren som inte är riktigt tillbaka från sin körtelfeber ännu.

Hagman bäste målskytt

Högerniopositionen har varit lite av ett sorgebarn i landslaget de senaste åren. Förbundskaptenerna har vacklat hit och dit mellan olika alternativ utan att ha fått det att stämma mer än vid EM-bronset 2014 när Ida Odén spelade sin livs handboll där.

Nu har Signell bestämt sig: Nathalie Hagman (bästa målskytt mot Makedonien med åtta mål och utsedd till matchens lirare) och Hanna Blomstrand (två mål), två vänsterhänta spelare som använts mycket på kanten i landslaget.

– Vi har haft mycket ruljangs på den positionen. Nu är det de två som kamperar där. Vi hoppas att det ger dem en extra trygghet att det är de två som ska spela där nu, säger Signell.

Obesegrade i år

Högerkanten överlåts åt i första hand Emma Fernis (och eventuellt Daniela Gustin).

Blomstrand trivs:

– Det ger en säkerhet som kan gynna oss, dels mig och Hagman men också hela laget. Man vet vad man får och vad man ska förvänta sig inför varje match och träning. Det kan bara bli bra för oss. Skönt att få förtroendet och det blev extra tidigt nu också.

Sverige är för övrigt obesegrat under 2017.