Se upp, Sarah – ungdomarna jagar dig!

Sjöström historisk – efter tredje raka VM-guldet 05:04
SPORTBLADET

BUDAPEST. Sarah Sjöström, 23, är fortfarande bäst i världen på 100 meter fjäril, men något har hänt.

För första gången var alla VM-finalister yngre än henne.

– De kommer. Jag vet att det är många som är sugna på att ta över fjärilstronen, säger hon.

Foto: CHRISTOPHE SIMON, AFP

På sätt och vis var allt som vanligt när Sarah Sjöström simmade i från konkurrenterna och vann VM-finalen på 100 meter fjäril. Samma sak hände 2009, 2013 och 2015. Skillnaden den här gången var inte vilka länder motståndarna kom från, utan siffrorna i deras pass.

Penny Oleksiak och Rikako Ikee är 17 år. Zhang Zufei är 19.

Inte en enda av finalisterna var äldre än Sarah. Ett tecken om något på att tid har passerat sedan den där dagen i Rom 2009 då hon var 15 år och knockade veteranerna. Inför den samlade världspressen, med tiotals diktafoner och mikrofoner riktade mot sig, berättar hon om den nya situationen.

– Det är lite mer intervjuer än jag hade efter mitt första VM-guld, men jag är väldigt glad över den här guldmedaljen. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, jag var lite trött efter mina fyra lopp i går. Det var svårt att veta hur känslan skulle vara.

”Fräschare i kroppen nu”

Sarah följer med intresse den yngre generationen, men konstaterar sakligt att de fortfarande är en sekund från att peta ner henne från det hon kallar Fjärilstronen. Men hur länge till behåller hon försprånget nu när satsningen är mer inriktad på frisim?

På en presskonferens skojar svenskan om att kroppen börjar bli gammal och har nytta av de två vilodagar som väntar innan henens VM fortsätter med 100 meter frisim på torsdag, 50 meter fjäril på fredag och 50 meter frisim på lördag.

Men så mycket allvar finns inte bakom orden: vid 23 års ålder är kroppen i topptrim.

– Om jag ska vara ärlig känner jag mig fräschare i kroppen nu än vad jag gjorde på mitt första VM. Det är inte så jobbigt, säger Sarah.

”Jag har aldrig tänkt så”

Har du ett långsiktigt mål med din karriär, hur mycket du ska ha uppnått innan du slutar?

– Nej. Jag tror att det är det som gör att jag fortsätter. Jag sätter aldrig upp mål för vad jag ska göra, jag bara gör nya grejer hela tiden. Tar nästa steg. Det kanske är därför jag håller på fortfarande, jag har aldrig sagt att ”först ska jag göra det här, sedan lägger jag av”. Vissa säger att de ska göra så många OS eller ta så många medaljer så lägger jag av. Jag har aldrig någonsin tänkt så.

Är det lika roligt i dag som för några år sedan?

– Det är mycket roligare nu är för några år sedan.

ARTIKELN HANDLAR OM