Supertalangen Ingebrigtsen slog till igen

1 av 6 | Foto: SVT Sport
SPORTBLADET

För några veckor sedan blev 16-årige Jakob Ingebrigtsen den yngste någonsin att springa en engelsk mil under fyra minuter.

Inför hemmapubliken i Oslo gick det än fortare.

– Det är sagolikt, det är fantastisk, det är otroligt, utbrast SVT-experten Anders Gärderud i direktsändning.

Norsk friidrott är på framåtmarsch.

I slutet av maj deltog 16-årige norrmannen Jakob Ingebrigtsen i Diamond League-tävlingarna i amerikanska Euguene och gjorde det med stor framgång. Ynglingen sprang in på 3.58,07 och blev därmed yngst någonsin att klara drömgränsen och springa en engelsk mil under fyra minuter.

Under torsdagens Diamond League-tävling på Bislett i Oslo slog Ingebrigtsen till igen.

”Alldeles stum”

Den här gången gick det ännu fortare.

Tiden: 3.56.29.

– Det är otroligt hur han löper. Han vinner med tio meter ungefär och vilken marginal, vrålade SVT-kommentatorn Jacob Hård i direktsändning och fick gehör av sin bisittare Anders Gärderud.

– Det är sagolikt, det är fantastisk, det är otroligt. Det här har vi aldrig upplevt tidigare, visst har vi haft några kenyanska ungdomar som sprungit snabbt, men här uppe har vi inte haft de här resultaten på långa vägar när det gäller 16–17 åringar. Jag är alldeles stum att det går att springa så fort i den åldern, utbrast Gärderud.

Den 16-åriga norrmannen, vars storebrödrar Henrik och Filip redan är etablerade medeldistanslöpare, var mycket glad efteråt över att ha fått springa så snabbt inför hemmapubliken.

– Det var helt sjukt. Det är helt enkelt bara sjukt, säger han till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM