Motorsport

Gustav Malja kör F1-test för Sauber

avAnna Andersson

Näste svensk är klar för Formel 1-test.

Gustav Malja kör för Sauber i Ungern.

– Det är en fantastisk möjlighet, det är en dröm jag har haft i många år, säger han.

Foto: Peter Wixtröm

21-årige Malja kör Formula 2, supportserien under F1 och har kört riktigt bra de två senaste tävlingshelgerna. Han tog poäng i båda loppen i Barcelona och i Monaco senast stod han på prispallen i det andra loppet.

Men han vill mer än så.

– Jag har hela tiden satsat mot F1 och det fortsätter jag med, säger svensken till Sportbladet.

Malja kör F1 för Sauber

Och i sommar får han chansen. Han ska köra det officiella F1-tester för Saubers F1-team på Hungaroring i Ungern den 1-2 augusti. Testet avgörs direkt efter den sista F1-tävlingen inför sommaruppehållet och det innebär att han tar över bilen efter en annan svensk förare - Marcus Ericsson som nu kör sin tredje F1-säsong tillsammans med Sauber.

Foto: Peter Wixtröm


– Det är klart att Marcus har hjälpt till, han har visat att det är möjligt att komma till F1, även om jag själv alltid har vetat att det går. Han representerar Sverige på den allra högsta nivån och det är klart att det hjälper mig också, säger Gustav Malja.

– Jag är otroligt glad över den här möjligheten och känner mig förberedd. Även om jag fokuserar på det jag håller på med just nu så försöker jag alltid att förbereda mig för framtiden, både fysiskt och psykiskt.

Pallplats i Monaco

Han kör nu sin andra säsong i Formula 2, mästerskapet som tidigare hette GP2, och planen är satsa på det mästerskapet i tre år för att sedan vara redo för F1. Efter tre tävlingshelger i år ligger han på plats nio.

- Vi är glada att kunna ge Gustav den här chansen att ta ytterligare ett steg i sin racingkarriär och att få uppfylla en av hans drömmar, säger Saubers teamchef Monisha Kaltenborn.

– Att köra en Formel 1-bil för första gången är alltid ett speciellt ögonblick för en racingförare – och det blir samma sak för Gustav. Vi har följt hans satsning under de senaste åren, och speciellt efter avancemanget till GP2 förra året där han gjorde regelbundna framsteg.

Gustav Malja är just nu den enda svenska föraren som kör Formula 2, han arbetar tillsammans med den förre racerföraren Rickard Rydell som också är expert åt den svenska TV-kanal som sänder F1.

– Gustav har en bra stöttning för GP2, säger hans rådgivare Rickard Rydell.

– Först ska han prestera här och sedan får vi ta nästa steg när han är mogen.

Den 1 augusti ska Gustav Malja göra F1-debut.

ARTIKELN HANDLAR OM