Kimi Räikkönen har pole position i Monaco

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Claude Paris / TT / NTB Scanpix
Räikkönen var bäst i kvalet.

Ferrari har inte vunnit i Monaco sedan 2001.

Men i morgon har teamet chansen.

Kimi Räikkönen har pole position.

Finländaren som inte haft pole position sedan Frankrikes GP 2008 körde bäst av alla på de trånga gatorna i Monaco. Han tog pole position i Monacos GP.

– Det var verkligen härligt, säger finländaren.

– Det har varit svårt att få till bilen här och hitta rätt grepp, men killarna fick till bilen bra till kvalet. Det är svårt att köra snabbt på de här banan, men det var okej och när nu Sebastian är tvåa får vi försöka göra det bästa av detta i morgon. Jag vill ju vinna, men det gäller att ta rätt beslut hela tiden. Det är så mycket som kan hända.

I ruta två startar teamkollegan Sebastian Vettel, som leder VM, och Valtteri Bottas, Mercedes var trea i kvalet. Samtliga tre toppförare återfanns inom 45 tusendelar.

Hamiltons miss

Bottas teamkollega Lewis Hamilton, Mercedes, misslyckades däremot i kvalet. Han missade Q3. Han fick inte till något bra varv och när han skulle göra sitt sista försök kraschade Stoffel Vandoorne, McLaren, vilket gjorde att Hailton bara var 14:e man i Q2.

– Jag är lite överraskad över att Mercedes hade sådana problem här, jag vet inte riktgit vad det beror på, säger Vettel.

– Det är naturligtvis extra svårt att få varje detalj att stämma här i Monaco, men när du väl lyckas är det en fantastisk känsla.

Stora problem för Sauber

Marcus Ericssons team Sauber tog poäng i Barcelona för två veckor sedan. Till helgens deltävling hade man stora förhoppningar och flera uppdateringar, men varken Ericsson eller teamkollegan Pascal Wehrlein har fått bilen att fungera riktigt bra.

Under kvalet hade Marcus Ericsson den 20:e snabbaste tiden, men han var i räcket på banan och fick parkera med en punktering innan Q1 var över.

– Jag snuddade räcket vid kurva tio. Det var inte den avslutningen på kvalet som jag ville ha, säger Ericsson till Viasat Motor.

– VI har haft problem med bilen hela helgen, från det första varvet egentligen. Vi har ingen fart och vi har provat massor av inställnignar, men hittar ingen riktning som vi kan gå på. Tyvärr.

Allt kan hända

Hans teamkollega Pascal Wehrlein var 19:e man i kvalet och även om båda förarna flyttas fram en placering eftersom Jenson Button bytt motor och startar sist lär det bli extremt svårt för teamet att ta poäng i Monaco. Det en bana där det är näst intill omöjligt att köra om någon konkurrent på.

– Allt kan hända, det har vi sett tidigare. Kunde jag vara så nära poäng med en Caterham som var riktigt långsam kan jag vara tpp tio med en Sauber, säger Ericsson.

– Det är bara att åka ut, inte göra några misstag och sedan får vi se hur många bilar som bryter framför oss.

Monacos GP startar klockan 14.00 i morgon söndag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM