Hatstormen mot USA:s OS-hjälte

”Får hundratals mejl varje dag”

Foto: TT
SPORTBLADET

Adam Rippon, 28, tog OS-brons i Sydkorea och hyllades som en hjälte hemma i USA.

Men stjärnan överöses fortfarande med hat – för att han är gay.

– Folk vill att jag ska lämna tillbaka OS-medaljen, säger han till New York Times.

Adam Rippon var en av blott fyra öppet homosexuella idrottsmän i OS.

Han skapade mängder av rubriker när han vägrade ställa upp på ett möte med USA:s vice president Mike Pence på grund av dennes, enligt Rippon, tvivelaktiga syn på homosexuellas rättigheter.

Men Rippon lät sig inte påverkas av alla skriverier utan lyckades bibehålla det sportsliga fokuset – och till slut stod han där som OS-medaljör när han och lagkamraterna tog hem bronset i konståkningens lagtävling.

Men trots succén fortsätter hatet att hagla.

I en intervju med New York Times berättar 28-åringen att han ”får hundratals mejl varje dag”.

– Folk tycker att jag ska ”hålla mig på min planhalva”, de tycker att jag ska lämna tillbaka OS-medaljen och de kommer med kommentarer som: ”Du vann inte ens!”, säger Rippon.

”Är ingen idé”

Ibland kan han inte hålla sig från att svara.

– Jag svarar när det kommer något riktigt korkat. De som enbart är elaka är ingen idé att argumentera med, de kommer bara fortsätta vara elaka, säger han.

Rippon säger att han blivit luttrad och lärt sig att hantera hatet. Han kommer också med ett tips till barn och ungdomar som tvingas genomlida samma sak.

– Innan ni svarar en elak ”tweet” eller någon som uttrycker hat, börja med att hitta fem positiva meddelanden och svara på dem först. När du är klar med det så inser du att den negativa kommentaren inte betyder något. De känner inte dig och de har bevisligen inget intresse av att lära känna dig heller, säger Rippon.

Satsar inte vidare

Han är bara 28 år gammal men har redan bestämt sig för att inte satsa vidare mot nästa vinter-OS, om fyra år.

– Det här var mitt första och sista vinter-OS. Jag är 28 år gammal och vi har två riktigt talangfulla killar i laget som är 17 och 18. Jag är en olympiska medaljör och en före detta nationsmästare, jag tycker det är dags att kliva tillbaka och låta yngre förmågor komma fram, säger Adam Rippon.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM