Anklagar spanska laget för dopning

Klassiska resultatet ifrågasätts: ”Kom fradga ur munnen”

Foto: Youtube

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Det är en av de mest klassiska matcherna i spansk landslagshistoria.

Nu anklagas 84-laget – för att ha varit dopade.

– Det kom fradga ur munnen hos vissa av de spanska spelarna. Det är sånt som händer när man tar steroider, säger Maltas Silvio Demanuele.

Maktfaktorn Spanien var på väg att missa EM 1984.

Man låg bakom Nederländerna i kvalgruppen och behövde vinna den sista matchen mot Malta med minst elva mål för att säkra en plats i mästerskapet.

Slutresultatet? 12-1.

Nu, mer än tre decennium senare, anklagas laget för att ha varit dopat.

”Sämsta jag varit med om”

Det är Maltas målskytt Silvio Demanuele, i dag 56 år gammal, som kommer med de grova anklagelserna i det spanska tv-programmet ”Fiebre Maldini”.

– Jag har en bror som var bodybuilder och jag vet vad som händer när folk tar steroider. Energin de spanska spelarna hade var inte normal… Det kom fradga ur munnen hos vissa av dem och de drack mängder av vatten. Det är sånt som händer när man tar steroider, säger Demanuele enligt AS.

Han beskyller även domaren, turkiske Erkan Göksel.

– Domarinsatsen var den sämsta jag varit med om i hela mitt liv. Han dömde mot oss, Spanien behövde ju hjälp och det var flera gånger där han sa åt oss att skynda på spelet, som om vi hade bråttom, fortsätter Demanuele.

”Försökte de droga oss?”

De minst sagt anmärkningsvärda anklagelserna blir än mer häpnadsväckande när man hör till vad Victor Scerri – Maltas dåvarande tränare – har att säga. Han insinuerar nämligen att Spanska representanter gav Maltas spelare citronskivor med suspekta substanser i.

– I halvtid kom det in en kort man i vit klädsel som hade en bricka med citronskivor med sig. Det var det enda vi fick. Spelarna sög på citronskivorna och började må dåligt. Någon frågade mig: ”Tror du att de kan ha försökt droga oss?”, säger Scerri.

Demanuele fyller i:

– Efter att ha sugit på de där citronskivorna kände jag mig full, säger han.

Scerri igen:

– Vi har inga bevis. Vi får hoppas att Spanien inte sysslande med sånt.

Spanien gick alltså vidare till EM-slutspelet. Väl där tog man sig hela vägen till final, där det blev förlust mot Frankrike.