Nya förslaget: mixade klasser i längdskidor

avPetra Thorén

SPORTBLADET

FALUN. På lördagskvällen diskuterade längdskidåkningens stora stjärnor ett nytt förslag från Internationella skidförbundet: mixed-tävlingar.

Alpint och skidskyttet har det redan och längdåkningen vill följa efter.

– Jag tror vi har mixade klasser inom två år, säger Emil Jönsson som deltog på mötet.

Under lördag kväll stängde världens bästa skidåkare in sig i Högskolan Dalarnas lokaler i Falun.

Flera av de stora stjärnorna var på plats: Marit Björgen, Stina Nilsson, Johannes Hösflot Kläbo, Federico Pellegrino, Maurice Manificat med flera.

Martin Johnsrud Sundy, som efter masstarten riktat starkt kritik mot Fis (Internationella skidförbundet), påpekade att mötet var viktigt.

Mötet var planerat sedan tidigare, som en avstämning efter säsongen och finländaren Martti Jylhä, som är en av åkarnas representanter mot Fis, höll i det.

Enligt Fis tävlingschef Pierre Mignerey deltog ingen från Fis.

– Tanken är att åkarna ska få prata fritt, säger han.

”Alpint och skidskytte ligger före”

Världscupens program kommande år diskuterades under mötet och de olika nationernas representanter fick komma till tals. En av punkterna som lyftes var möjligheten att införa mixed-event i världscupen och mästerskap.

Enligt Emil Jönsson, som var en av fyra svenska representanter på mötet, var förslaget att ta efter skidskyttet och alpint initierat av Fis.

– Vi tittade på mixed event. De flesta länder är positiva till det. Alpint och skidskytte ligger före där, säger Emil Jönsson.

Både en längre stafett och en kortare stafett med lag innehållande både kvinnor och män var uppe för diskussion.

– Som en teamsprint variant, säger Stina Nilsson.

Utmaningen är att få ihop schemat.

– Problemet är att man måste ta bort någon distans. På ett OS kan det vara svårt att trycka in en distans till, men på VM där arrangören själva har makten kunde det varit en möjlighet, säger Emil Jönsson.

En annan faktor som ventilerades av åkarnas syn på att kvinnor och män i framtiden ska köra lika långa distanser.

Målsättningen med mötet var att sondera åkarnas tankar kring de förslag som Fis lagt inför vårens kongress som handlar om att ändra upplägget i världscupen genom att bland annat stryka skiathlon, ersätta klassisk sprint med fristilssprint med inslag av skicross.

Väckt starka reaktioner

Förslaget har väckt starka reaktioner bland åkarna.

Enligt Stina Nilsson och Emil Jönsson diskuterades dock inte detaljerna i förslaget.

– Just den punkten (klassisk sprint) tog vi inte upp på mötet, men jag personligen tycker att vi ska ha båda klassiskt och skejt kvar, säger Stina Nilsson.

Skicrossinslagen?

– Det har vi inte heller talat om...

Martin Johnsrud Sundy talade inför mötet om att det blir en kamp mot Fis i vår, då åkarna är av annan uppfattning kring eventuella förändringar. Det håller inte Stina Nilsson och Emil Jönsson med om.

– Det var en ganska bra stämning. Jag ser det personligen inte som ett hat mot Fis, säger Stina Nilsson.

– Både Fis och vi vill sportens bästa. Det är bra från Fis håll att man lyfter frågor och blir lite dramatiska. Basen i skidåkning finns. Mötet förändrade ingenting, säger Emil Jönsson.

Efter mötet kommer alla åkare att ta upp frågeställningarna med sina respektive tränare.

Under vårens kongress kommer nationerna få ta med sig sina förslag. Fis längdkommitté och världscupskommittén vill se konkreta förslag och synpunkter.

– Det finns ingen kamp mellan åkarna och Fis, hävdar Pierre Mignerey.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM