Blågult till Qatar på januariturné

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu är det klart.

Sverige åker till Qatar på januariturné och möter Finland.

– Vi går ut med officiellt när vi känner att det är läge att göra det, säger landslagschefen Stefan Pettersson till Sportbladet. 

Sverige har åkt till Abu Dhabi på januariturné de senaste åren, men så blir det inte i år eftersom de Asiatiska mästerskapen äger rum där under samma period. 

Qatar har uppgetts vara ett alternativ för Sverige och tidigare under torsdagen skrev finska Ilta-Sanomat att Blågult kommer att möta Finland där. 

– Hundra klart är det inte, nej. Vi kommer att kommunicera när vi har allt på plats, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

”Tror inte på bojkott”

Sverige presenterar truppen till januariturnén på måndag och då kommer också destinationen avslöjas. 

– Det låter väl rimligt, säger Pettersson och fortsätter:

– När vi kommunicerar det så gör vi ju det. Vi går ut med officiellt när vi känner att det är läge att göra det.

En timme senare bekräftade Svenska fotbollförbundet dock på sin hemsida att det blir Qatar.

- Vi ser det som en stor fördel att besöka det land där vi, om det går som vi vill, kommer att spela VM-slutspel 2022, och på plats kunna bilda oss en uppfattning om förhållandena. Dessutom kommer vi att kunna spela match mot Finland som också har sitt läger i Qatar under samma period, säger Pettersson till hemsidan.

Qatar har länge kritiserat för sina mänskliga rättigheter inom en rad områden. Det handlar om allt från diskriminering av kvinnor till avsaknaden av ett demokratiskt system.

Dessutom har tusentals gästarbetare dött under byggandet av arenorna till VM 2022 i Qatar.

– Jag vet inte om man ska gå in på det nu eftersom inget är officiellt, men generellt har förbundet inte duckat för de här sakerna tidigare. Vi tror ju inte på bojkott och stänga ute, det är bättre att belysa och vara delaktiga och se vad vi kan bidra med och stötta, säger Pettersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE