Polisen slog till mot pokerklubb

SPORTBLADET

”De tog namn på alla som var där”

1 av 3 | Foto: Här slår de till Polisen slog till mot pokerklubben ”Krukan” i Stockholm natten till lördag. Nu kan arrangören komma att misstänkas för grovt dobbleri och brott mot lotterilagen.

Stockholmspolisen gjorde en razzia mot pokerklubben Krukan natten till lördagen.

Lokalen tömdes på folk och utrustningen beslagtogs.

Arrangören kan komma att misstänkas för grovt dobbleri och brott mot lotterilagen.

Det var vid niotiden på fredagskvällen som ett 20-tal uniformerade poliser stormade in på pokerklubben ”Krukan” på Krukmakargatan i Stockholm. Tillslaget var en samaktion mellan åklagarmyndigheten och Lotteriinspektionen, som redan i februari anmälde Krukan för grovt dobbleri alternativt grovt brott mot lotterilagen.

Filmade allt

Enligt lotteriinspektionen befann sig mellan 80 och 100 personer i lokalen, varav de flesta spelade livepoker. Polisen tog namnen på alla som befann sig i lokalen innan de släpptes. Lokalen stängdes ner och det mesta av utrustningen beslagtogs. Arrangören kan komma att misstänkas för grovt dobbleri och för att ha anordnat lotteri utan tillstånd.

– De beslagtog marker, genomsökte lokalen och fotograferade och filmade allt som pågick. De tog namn på alla som var där, sen fick man gå. Förutom ägaren var det ingen som gav något vittnesmål, säger pokerbloggaren Lina Olofsson som var på plats i lokalen.

”En framgång”

På Lotteriinspektionen är man nöjda med tillslaget.

– Detta är en framgång för Lotteriinspektionen där vi har starkt fokus på att stoppa illegalt spel, säger generaldirektören Håkan Hallstedt i ett pressmeddelande.

Men beslutet att slå till mot Krukan är allt annat än okontroversiellt. Hovrätten beslutade i det berömda ”Grebbestadmålet” från våren 2007 att Texas Hold'em i turneringsform inte kan klassas som slumpspel vilket innebär att det knappast går att döma någon för detta innan högsta domstolen kommit med ett prejudicerande utlåtande. Något sådant har ännu inte kommit.

”Riktigt pinsamt”

Att åklagaren lyckas bevisa att det pågått någon annan pokerform än turnerings-hold'em på Krukan är inte särskilt sannolikt.

– Det är riktigt, riktigt pinsamt, ett fruktansvärt slöseri med skattemedel. Det är otroligt att polisen inte tycker att det finns bättre saker att lägga sina resurser på en fredagskväll i Stockholm. Lotteriinspektionen vill ha sin fällande dom i HD, och de kommer inte att ge sig förrän de fått det, säger Lina Olofsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker