Wennman: Glöm The Big Four – nu handlar det om Big MAC

Foto: Viktiga veckor väntar för Manchester Uniteds Wayne Rooney, Arsenals Theo Walcott och Chelseas Frank Lampard.
SPORTBLADET

LONDON. Förr snackade vi om The Big Four.

Numera handlar det mest om Big MAC (Man United, Arsenal, Chelsea) i ligatoppen.

Nån av de tre kommer säkert att ta hem det här. Det kan bli den klubb som tar sig ur december utan kladd på fingrarna.

Big MAC serveras med ”extra allt” de kommande veckorna, alla storfräsarna möter varandra i en kittlande liten serie-i-serien: Manchester United–Arsenal på måndag, Chelsea–United den 19:e, Arsenal–Chelsea den 27:e.

Det kan förstås bli så att poängen fördelas jämnt mellan de tre. Men om ett lag kan avsluta året mätt och belåtet med full mage öppnas ett jätteläge inför våren. Och om ett annat lämnar butiken med sprucken påse och ketchup på brallorna uppstår krisläge.

Fast kris är det å andra sidan alltid. Nånstans. Förlorar Liverpool två matcher i rad är det kris. Torskar Arsenal hemma är det kris. När United tjabblar med Rooney och spelar för många oavgjorda är det kris. Blir nyckelspelare skadade är det kris. Ligger du under strecket är det kris. Bråkas det i Manchester City är det kris. Slår du upp ordet Newcastle i ett lexikon står det: kris.

Så vad ska man säga om läget i Chelsea?

Alldeles nyss ledde de ligan med sju poäng och hade 20 plusmål till godo. Efter fem poäng av 18 möjliga sen den 7 november har allt rasat samman. Mästarna är i sin värsta svacka på ett decennium. Förlorar de mot formstarka Tottenham i morgon – och Chelsea har inte vunnit på White Hart Lane på fem år – kan de vara nere på fjärde plats.

Ett mördarprogram

Och som salt på pommes friten:

Därefter väntar alltså Man United och Arsenal. Och icke att glömma: svåra Bolton den 29:e.

Det är ett mördarprogram mitt i...ja, vad fan...KRISEN.

– Folk överdriver våra problem, vi känner oss starka i gruppen och tänker vända på den här trenden, meddelade lagkaptenen John Terry efter träningen i torsdags.

Samtidigt erkänner managern Carlo Ancelotti att han är pressad och känner oro. Den dämpades inte efter 1–0-förlusten i Marseille i onsdags, då Chelsea rånades på två straffar. Är det oflyt så kommer allting på en gång.

Fyra ligaomgångar återstår i tuffa december, och programmet för Big MAC ser ut så här:

Arsenal: Man United (b), Stoke (h), Chelsea (h), Wigan (b).

Manchester U: Arsenal (h), Chelsea (b), Sunderland (h), Birmingham (b).

Chelsea: Tottenham (b), Man United (h), Arsenal (b), Bolton (h).

Chans för City

Ett inte särskilt djärvt tips är att Chelsea inte möter år 2011 som serieledare. Såvida inte Didier Drogba vaknar och Frank Lampard (viss chans till comeback i morgon) får fart på hela gänget.

Mitt i detta ska vi komma i håg att det nu uppstår en finfin chans för högljudda grannar som Manchester City och Tottenham. Om fyran och femman i tabellen kan visa stabilitet (det är inte dessa klubbars adelsmärke) medan topptrion plockar poäng av varann...ja, då kan vi gå in i januari med en fantastiskt intressant situation i Premier League, då dyker det upp nya saker på den gamla menyn.

Man Citys schema: West Ham (b), Everton (h), Newcastle (b), Aston Villa (h).

Spurs: Chelsea (h), Blackpool (b), Aston Villa (b), Newcastle (h).

Vem vet, Big MAC kan förvandlas till The Big Five innan det här är över. Det må vara hänt att inget engelskt lag imponerat stort i ligan i höst – men jag älskar läget.

ARTIKELN HANDLAR OM