Han leder löneligan

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fernando Alonso tjänar
mest i F1-cirkusen

Fernando Alonso toppar löneligan i Formel 1.
Fernando Alonso toppar löneligan i Formel 1.

Tidigare var Michael Schumacher ohotad etta.

Det är han inte längre.

Däremot är han tvåa. I Formel 1:s lönelista.

F1 är motorsportens stjärnshow och självklart tjänar förarna också pengar därefter. I alla fall när det gäller toppförarna. Den dubble världsmästaren Fernando Alonso som lämnade Renault för Ferrari inför säsongen är bäst betald, Ferrari för över 250 miljoner kronor på hans konto varje år. Sedan tillkommer naturligtvis privata sponsorer och inkomster i från fanartiklar.

Hans stall betalar honom mer än dubbelt så mycket som teamkompisen Felipe Massa och dessutom för italienarna över ungefär 170 miljoner kronor till Kimi Räikkönen eftersom han köptes ut från ett kotrakt och inte kör F1 i år.

Finländaren har i stället valt att satsa på rally-VM där han kör för Citroën, men han får betalt av sin före detta arbetsgivare året ut.

Schumi tvåa

Näst bäst betald är den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher med sina 210 miljoner kronor om året, men uppskattningsvis har han redan en förmögenhet på mellan nio och tio miljarder kronor.

Det kan jämföras med fjolårets världsmästare Jenson Button, som numera tjänar betydligt mindre än han gjorde under sina år hos Honda. Britten beräknas ha en förmögenhet på ungefär 500 miljoner kronor och det gör honom till den tionde rikaste idrottsmannen i Storbritannien.

Hamilton god för 450 miljoner

Lewis Hamilton, även han McLaren, som ligger trea på F1:s lönelista uppskattas ha en förmögenhet på runt 450 miljoner kronor, vilket gör honom till den 14:e rikaste idrottsmannen på de brittiska öarna och värt att notera är att tio av de 15 rikaste idrottstjärnorna i det landet är eller har varit aktiva inom just motorsport.

– Inom motorsport är det flera faktorer som gör att stjärnorna tjänar stora pengar. Höga tittarsiffror över hela världen och det kommersiella intresset spelar en betydande roll. Dessutom är det så att ett team, till skillnad från fotboll, måste betala två förare inte elva eller fler, säger Philip Beresford som sammanställt listan över Storbritanniens bäst betalda idrottsmän enligt Motorsporttotal.

– Det gör att de bästa förarna kan ha en bra lön och får bra ersättning av sponsorerna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN