OS-starten en skandalkavalkad

Av: Daniel Grefve

Publicerad:
Uppdaterad:

Dödsolycka, skandalstarter och farliga backar

OS-starten har präglats av arrangörs-skandaler.

En dödsolycka i rodelbanan, misslyckade starter i skidskyttet och en farlig sprintbana.

Men arrangörerna håller inte med om kritiken.

– Det chockar mig, säger taleskvinnan Renee Smith-Valade.

Ett tragiskt dödsfall, uppskjutna tävlingar, tillbakadragna biljetter, en handfull startmissar i skidskytte och trasiga ismaskiner.

Listan över misslyckanden och fiaskon under OS-starten är redan lång, och fick i kväll lägga till en farlig och feldoserad sprintbana som sågas av åkarna.

– Den är livsfarlig, säger polskan Justyna Kowalczyk.

Smith-Valade chockas

Nu riktas mer och mer kritik mot arrangrörerna, framför allt i brittisk press där det skrivs att problemen hotar att överskugga spelen. Denna kritik slog dock företrädare för organisationskommittén Vanoc tillbaka mot på en presskonferens i går.

– Det chockar mig, eftersom vår bedömning är att tävlingarna är utmärkta och att idrottarna är väldigt nöjda, sa taleskvinnan Renee Smith-Valade enligt TT.

– Vi kan inte göra något åt vädret, bara agera rätt utifrån det. De reaktioner vi fått, från åskådare och via tv är att spelen är utmärkta, att kanadensarna är stolta och att spelen är en stor succé.

Wiberg kritisk

Men även om kanadensarna är nöjda råder det ingen tvekan om att det har varit många incidenter under OS-inledningen. Dödsfallet i rodeln har förmodligen ingen missat. I går hölls Anna Carin Olofsson-Zidek kvar alldeles för länge i skidskyttet och i dag kritiseras sprintbanan i längdskdorna hårt, liksom damernas störtloppsbacke.

– Skyddsnätet borde vara närmare målet, säger Pernilla Wiberg i SVT.

”Bara dag fyra”

Och förutom de uppenbara arrangörsmissarna har även de alpina tävlingarna störts enormt mycket på grund av vädret och arrangörerna har tvingats stuva om rejält i programmet.

– Jag vill påminna alla om att även om det inte känns så, så är vi bara på dag fyra och så vitt jag kan se är väderutsikterna goda.

– Jag hoppas att det här bara är ett diffust och avlägset minne om en vecka.

Men det är ingen större tröst för publiken som har gått miste om att se tävlingarna de hade hoppats på. Sammanlagt har arrangörerna tvingats dra tillbaka 28 000 sålda biljetter, till en kostnad av motsvarande tio miljoner kronor.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN