Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sture

Armand Duplantis: ”De festar mycket – och hårt”

Svenske stjärnan om live på college i USA

Publicerad 2018-12-23

EM-guldmedaljören Armand Duplantis i inomhusfriidrottsarenan på LSU:s campus.

För många vilda collegefester kan förstöra en idrottskarriär.

EM-guldmedaljören Armand Duplantis försöker undvika frestelserna på Louisiana State University.

– De festar mycket – och hårt, säger den 19-årige stavhoppsstjärnan.

Färggranna plastmuggar, totalförstörda hem och barnförbjudna historier. Myterna är många om det amerikanska studentlivet på college. I Baton Rouge i södra USA pluggar Armand Duplantis sitt första universitetsår.

"Mondo" slog igenom stort för den breda svenska idrottspubliken under EM-finalen i somras med ett stavhopp över juniorvärldsrekordhöjden 6,05 meter – som förste svensk någonsin.

Louisiana State University (LSU) är guldmedaljören en talangfull student i mängden – trots att han i början av december utnämndes till årets manliga stjärnskott av Internationella friidrottsförbundet.

– När jag är i USA är jag inte den största stjärnan. De har andra sporter som är större; basket, amerikansk fotboll och baseboll. I Sverige är jag mer känd, säger Armand Duplantis.

”Lätt att ha för kul”

Stavhopparna Armand Duplantis, på sin stålblå cykel till vänster, och Lisa Gunnarsson tränar på Louisiana State University (LSU) i Baton Rouge, USA.

På LSU:s universitetscampus cyklar 19-åringen runt på en stålblå cykel.

TT: Hur är livet här?

– Det är college, du vet… Det är lätt att ha lite för kul vissa gånger. Du kan fastna i det. Men jag har ett mål i huvudet, saker jag vill uppnå och kan behålla fötterna på jorden. Skolarbetet kanske inte är lika kul… Men friidrotten, vännerna och omgivningen är fantastisk, säger Armand Duplantis.

TT: Berätta om festerna…

– Det beror på vilken typ av fest det är. Jag försöker att inte gå på så många som jag har möjlighet till. Men är det lördag och du inte har något på söndagen… Då kanske du stannar till en stund. Du måste komma ihåg att du inte kan festa lika mycket som de som inte är idrottare. För de festar mycket – och hårt.

Svenskan ett hinder

Engelsktalande Duplantis tränas av sin svenska mamma Helena och amerikanska pappa Greg (som själva träffades på LSU som studenter) och började hoppa stav redan vid fyra, fem års ålder hemma i vardagsrummet i Lafayette. Mycket av sin tid i Sverige har svensk-amerikanen spenderat hos sin friidrottsklubb Upsala IF under somrarna.

TT: Är språket ett hinder för dig att relatera till svenskar?

– Problemet är att när jag som liten var i Sverige var alla så bra på engelska så jag blev aldrig tilltalad på svenska. Jag hade aldrig riktigt en anledning att lära mig svenska i början. Jag har hoppats på, drömt om och strävat efter att nå hit – till att ge intervjuer och att folk ska se upp till mig. Men jag trodde aldrig det skulle gå så här långt... Att jag skulle tänka på det. Men definitivt ser vissa det på det sättet, som ett hinder, säger ”Mondo”.

Sedan 2015 har han tävlat för Sverige och radat upp guldmedaljer och rekord på juniornivå. EM-finalen i Berlin i augusti resulterade i hans första internationella medalj på seniornivå och karriärens första hopp över sex meter. Men svenskan är fortfarande långt ifrån flytande.

TT: Känner du dig mer amerikansk än svensk?

– Jag känner mig inte något mer än det andra. Varje gång jag är i Sverige får alla mig att känna mig som hemma. Jag ser det som att jag har två hem. Jag blir behandlad med respekt på båda håll. Om det finns ett sätt att vara båda så är jag det.

"Viktigt för honom"

Han är inte ensam svensk landslagsutövare i stav i universitetets gymnastiksal. Jämnåriga Lisa Gunnarsson, på delad 13:e plats vid sommarens EM, läser sitt andra år på college och blev nyligen tillagd på Sveriges olympiska kommittés Topp och talang-program.

Hon bytte skola från Virginia Tech till LSU för att träna med ”Mondo”, Helena och Greg. Gunnarsson, uppväxt i Frankrike och tidigare gymnast, kan å sin sida hjälpa Duplantis med det svenska språket och gymnastiken.

– Lax!, säger ”Mondo” frågande och tar avstånd när Lisa äter sitt mellanmål i inomhusfriidrottsarenan på campus.

– Jag försöker prata svenska med honom ibland, förklara vissa ord han inte förstår. Det går sakta men säkert, säger Lisa Gunnarsson.

TT: Påverkar det honom att han inte kan svenska hela vägen?

– Jag tror det. Det blir som en barriär mellan det blågula han har på sig och den han faktiskt är. Jag tror det är viktigt för honom att försöka få in lite mer svensk kultur. Men när man väl är på plan och hoppar på tävling spelar det ingen roll vilka kläder man har på sig.

VM-guld huvudmålet

På Louisiana State University – där han som längst kan läsa i fyra år – tränar ”Mondo” bland annat artistisk gymnastik.

– Stavhopp är gymnastik med löpning. Springdelen är väldigt viktig för att genomföra hoppet. Men allt som händer efter stavisättningen är mer likt gymnastik. Du måste vara effektiv i dina rörelser för att konservera så mycket energi som möjligt över ribban. Gymnastiken hjälper dig att få kontroll över kroppen, säger Armand Duplantis.

Han planerar inleda sin tävlingssäsong i slutet av januari, men deltar inte i inomhus-EM i Glasgow i mars. ”Mondo” kommer tävla sparsammare under nästa år, fokusera på college och ha siktet inställt på VM i Doha i månadsskiftet september–oktober.

– Kan jag upprepa en tävling som den i Berlin så finns världsrekordet (6,16 meter) i bakhuvudet. Men det är inte mitt mål den här säsongen. Huvudfokus är Doha och att ta en medalj där, förhoppningsvis ett guld, säger han.