Mika Myllylä erkänner dopning

SPORTBLADET

Svåraste åren i mitt liv

MERÅKER, NORGE

För första gången sedan skandalen i skid-VM i Lahtis 2001 erkänner Mika Myllylä att han varit dopad.

- Jag ber både Norge och resten av världen om ursäkt för att jag dopat mig, sade Myllylä vid en presskonferens i norska Meråker på onsdagen.

Mika Myllylä var en av sex finländare som åkte fast för doping under skid-VM i Lahtis 2001. Han var fri att börja tävla igen i februari efter två års avstängning, men har liksom sina lagkamrater aldrig erkänt att han dopat sig medvetet. Den flerfaldige världsmästaren och hans fem fällda kamrater lämnade prov med spår av hemohes, som kan användas för att dölja bloddopning och som då nyss var uppsatt på listan över förbjudna preparat.

Myllylä kom till Meråker i Norge för att jobba som lärare på en sommarskidskola för barn. Men efter hård kritik bestämde arrangörerna sig för att inte utnyttja hans tjänster. Vissa av föräldrarna reagerade starkt på att tidigare dopningsavstängda Myllylä agerar lärare och hotade med att ta sina barn ur skolan.

Kritiserat beslut

Skidskolans chef Kjell Dahle fick motivera sitt beslut i flera direktsändningar i radio. En av de mest aktiva kritikerna var vice ordföranden i Norges skidförbund, Anne Kathrine Slungård.

- Jag skulle aldrig sända mina barn till en skidskola, eller någon annan idrottsskola för den delen, där instruktörerna är dömda för dopningsbruk, sade Slungård till Trondheimstidningen Adresseavisen.

Myllylä fick inte träffa några barn i Meråker, men hans ursäkt kanske öppnar för att skidvärlden förlåter honom.

- De två sista åren har varit de svåraste i mitt liv, sade Myllylä. De har samtidigt varit de två viktigaste. Jag har lärt mig otroligt mycket och hoppas att andra kan lära av det jag gjort.

- Jag är ledsen för allt som hände i Lahtis. Jag har gjort ett fel och jag beklagar.

Myllylä, som växte upp i Trollhättan, var tillbaka i skidspåren i vintras, men kom aldrig till Vasaloppet dit han var anmäld och deltog inte heller i världscuptävlingarna i Holmenkollen, Falun och Lahtis.

Har drömmar kvar

- Jag har ännu drömmar som skidåkare, sade Myllylä. En är att göra en stor tävling i Norge. Då måste man också våga möta verkligheten.

Myllylä menade att det viktigaste är att vara ärlig. Han bad om en chans att komma tillbaka, inte om att bli förlåten.

- Jag är bara besviken på mig själv och beklagar det som skett.

På frågan om det som hände i Lahtis var en engångsföreteelse sade han:

- Jag kan inte säga vad som hänt tidigare. Bara det jag var med om i Lahtis. Jag var under enorm press och kunde inte kontrollera mig själv.

När han fick frågan varför han väntat mer än två år med att erkänna dopningen var svaret:

- Det har varit en tung period och det har inte varit helt lätt hemma i Finland heller. Jag måste försöka leva med det jag gjort.

TT-NTB