ARTISTERNA

SPORTBLADET

Corey Williams bjuder på passningskonst från Bronx

Från basketligans tråklag till rena nöjesmaskinen. På bara en vecka har passningskonstnären Corey Williams satt sin prägel på 08 Stockholm.

Nu är han hetaste kandidaten till årets artist i ligan.

- Jag tänker aldrig att jag ska göra snygga passningar, jag agerar instinktivt, säger han.

Foto: MATS STRAND
Namn: Corey Williams. Längd: 193 cm. Vikt: 98 kg. Snitt per match i basketligan: 7,6 målgivande passningar (bäst i ligan), 5,6 returer, 16 poäng, 3 bollstölder. Karriär: Alabama State University 1997 2000, Brookling Kings, USBL 2000 01, sedan dess ligaspel i Brasilien, Dominikanska republiken, Israel, Italien. Spelat med NBA-laget Denver Nuggets i sommarligan 2002.

Det är bara en dryg vecka sedan Corey Williams gjorde debut i 08 Stockholm.

På tre matcher har det bara blivit två förluster, senast i går mot Plannja. Men det är bara en tidsfråga innan 08:orna börjar vinna.

Däremot behöver inte basketpubliken vänta på att bli underhållna.

Makalösa passningar

Corey Williams är det bästa julklapp basketligan fått sedan Eric Taylor dök upp i Solna för ett par år sedan.

Med sina makalösa passningar förtrollar Williams publiken och lurar motspelarna.

- Jag kallar mej själv för en playmaker, jag ser mej inte ens som en guard. Det enda jag vill är att göra mina lagkamrater bättre och skapa situationer där de får fria skott, säger han.

Williams ömsom trär fram bollen, ömsom passar bakom ryggen till sina fria lagkompisar. I bland blir medspelarna lika lurade som motståndarna.

- Ja, men det blir bättre när vi lär känna varandra. Nu i början får jag tona ner mitt spel lite. Det blir bättre sen, säger han.

Streetbasket i Bronx

Mycket av sina passningskonster har Corey Williams lärt sig genom att spela streetbasket i Bronx, där han växte upp.

- Men det går inte att spela streetbasket i en liga. Man får ta med sig lärdomar, men anpassa det till organiserad lagbasket.

08 Stockholm har varit årets besvikelse i basketligan. Och för Williams är svenska basketligan den sämsta liga han spelat i hittills under karriären.

- Jag bryr mej inte, just nu är basketligan mitt NBA. Jag kommer att göra allt för laget. Jag lovar att det här laget kommer att vara mycket, mycket bättre snart. Tro mina ord, säger han.

Vi tror i all fall på hans passningar.

Sportbladet granskar: Vinterns stora underhållare

Längre ned på sidan Sportbladet granskar vinterns stora underhållare.

Thomas Arnroth