Skellefteås hjärta avgjorde mot Leksand

SPORTBLADET

Rögle upp på andra plats

Skellefteå

Skellefteå har kopplat greppet i superallsvenskan.

Med hjärta och adrenalin vanns toppmötet mot Leksand med 3-1 (0-0, 1-1, 2-0).

- Skellefteå var beredda att betala ett högre pris än vi gjorde i dag, konstaterade Leksandstränaren "Pirro" Alexandersson efter matchen, som avgjordes genom Skellefteåbacken Drake Berehowskys 2-1-mål i början av slutperioden.

Det syntes direkt att det inte bara var tre poäng som stod på spel i den här matchen. Kampen om ledarstatusen i superallsvenskan betyder psykologiskt övertag även i kvalserien så småningom - för dit kommer ganska säkert båda lagen.

Det var tufft på isen.

Om inte domaren Ulf Rådbjer valt att lägga ribban högt hade utvisningsbåset varit mer än välfyllt, nu var det mest Leksands back Fredrik Svensson som satt där i den första perioden. Tre gånger gav den tidigare Skellefteåspelaren hemmalaget chans att spela i numerärt överläge utan att utmärkte Johan Hedberg i Leksands mål släppte någon puck förbi sig.

Leksand i ledning

- När vi klarade ut de där lägena växte vi in mer och mer i matchen, konstaterade "Pirro" Alexandersson, som i den andra perioden fick se Göran Hermansson ge Leksand ledningen efter en markeringsmiss från hemmalagets sida.

Men till slut fick Skellefteå utdelning på sina numerära överlägen när Magnus Wernblom tre minuter senare dundrade in kvitteringen med ett slagskott.

Hemmalaget var tyngre och aggressivare, vann närkamper och kämpade mer än spelade sig fram till sina chanser.

- Det var mycket kamp, intensivt och tempostarkt. Och mina spelare stoppade in näsan i varenda närkamp, sade Skellefteås tränare Ulf Taavola.

Som gjort för transatlanter, alltså. Det var också Drake Berehowsky, Chad Hinz och Skellefteås svenske "kanadensare" Magnus Wernblom som var rinkens huvudaktörer i toppmötet.

- Vi hade också rätta tålamodet när det stod och vägde efter 1-1. Förr eller senare skulle chansen komma, sade Ulf Taavola.

Knapp seger för Björklöven

Det gjorde den när Leksands försvar i början av sista perioden fick kortslutning, Andreas Nyberg kunde spela bakåt till en helt fri Drake Berehowsky som sköt 2-1.

I Umeå släppte Björklöven för tredje matchen i rad ifrån sig ledningen, men tack vare Daniel Olofsson klarade laget den här gången att vinna till slut, med 3-2 mot Oskarshamn. Oskarshamn var minst lika bra som Björklöven, men två mål av Daniel Olofsson avgjorde.

Det var ingen tvekan om vem som var huvudperson i Rögle ishall när Hammarby kom på besök. Publiken mötte Kenny Jönsson med stående ovationer när han kom hem igen efter alla sina år i NHL, Hammarby tog emot honom med hugg och slag.

Efteråt var det ändå Jönssons Rögle som kunde lyfta näven i en segergest. Backen Niklas Karmhag gjorde matchens sista mål, 3-1 i numerärt överläge efter 3.19 av den tredje perioden.

I Nyköping låg hemmalaget under med både 0-1 och 1-3 mot Bofors. Men Nyköping kom igen och klarade till slut 3-3.

Thomas Eriksson/TT