Holländsk dominans som vanligt?

SPORTBLADET

I dag inleds skridsko-EM i Heerenveen

I dag inleds allround-EM i skridsko i Thialf-stadion i Heerenveen.

Sverige har tre deltagare: Johan Röjler, Sebastian Falk och Sofia Larsson.

Som vanligt riktas alla blickar mot de holländska hemmaåkarna — och det nya stjärnskottet Sven Kramer.

Foto: Johan Röjler.

Såväl Röjler som Falk har presterat bra resultat i vinter och startar i första grupp på dagens 5 000 meter. Röjler, åtta vid fjolårets EM, går i par med norrmanen Eskil Ervik. Falk, som satte svenskt rekord på 5 000 vid säsongsöppningen i Hamar, går mot Vesa Rosendahl, Finland.

Ingen av svenskarna lär ha något att hämta i striden om medaljerna, i stället ser EM — som vanligt — ut att bli en orange historia.

Vid de holländska mästerskapen i december, som avgjordes just i Thialf, vann överraskande 18 åringen Sven Kramer guld. Återstår att se om han klarar av trycket och kan prestera även i EM.

Förutom Kramer ingår Mark Tuitert, Jochem Uytdehaage och Carl Verheijen i det holländska laget — som mycket väl kan lägga beslag på alla fyra topplaceringarna, precis som i fjol.

Sofia Albertsson slutade 22:a vid fjolårets EM. På damsidan väntas striden om guldet stå mellan tyskorna Claudia Pechstein och Anni Friesinger och holländskan Renate Groenewold. Ett litet frågetecken dock för Pechstein, som inte deltog vid de tyska mästerskapen nyligen.

Rickard Westman