Hemma blev borta - & Drotts chans försvann

SPORTBLADET

LJUNGBY

Inget ont sagt om Ljungby men i den småländska småstaden krossades Drotts chans att försvara sitt SM-guld.

Hemmaspel på bortaplan i Sunnebohovs ishall som bjöd på tropisk värme blev ingen hit för Magnus Anderssons underdogs.

Foto: BILDBYRÅN
KOPPLADE GREPPET Martin Frändesjö i skottögonblicket mot Drott-målvakten Henrik Larsson. RIK leder finalserien med 2-0 efter seger i går. "Redbergslid har alla möjligheter att spela hem guldet i tre raka", skriver Sportbladets Stefan Alfelt.

Redbergslid var favorit när finalspelet i bäst av fem inleddes. Jättefavorit efter klar hemmaseger i första finalmatchen och efter 32-25 i den andra får man ta till sportspråkets alla tänkbara klyschor för att hitta fram till en chans för Drott att vända med tre raka segrar.

Skrällde i fjol

Drott överraskade med att vinna två raka finaler över Redbergslid i fjol och vann SM-guld då. I bäst av fem är det i princip omöjligt att överraska mot ett så starkt lag som RIK modell 2002/2003 är.

Med finalen i Cupvinnarcupen etablerade RIK sig i den absoluta Europatoppen vilket är den största laginsats en svensk klubb gjort i år.

Att spela i bäst av fem är en ekonomisk konstruktion. Fler matcher - mer publik. Tankegången förtas av att det blir spel sent i maj vilket inte lockar handbollspubliken eftersom de så här års är mer intresserad av fotboll.

Årets finalspel hade känts mer intressant om det hade varit uppbyggt som europacupfinalerna med en hemma- och en bortamatch vilket öppnar åtminstone lite mer för skrällar.

Lever på hoppet

Tro dock inte att Drott har gett upp.

En självkritisk Magnus Andersson anser att han inte varit bra nog för att lyfta sitt lag i de två spelade finalmatcherna. Det och två stukade vrister i går gav RIK fördel i går.

Tobias Küller trampade snett efter fem minuter. Hårdskjutande Christian Eriksson landade snett efter ett hoppskott. Två vänsterhänta förmodligen borta för resten av finalspelet vore tungt för vilket lag som helst. För Drott innebär Erikssons skada att distansskyttet koncentreras till högerskyttarna Daniel Kubes och Magnus Andersson vilket gör det lättare för RIK att försvara sig.

Redbergslid har alla möjligheter att spela hem guldet i tre raka eftersom man har hemmamatch igen redan i kväll. Laget är brett med toppar som Martin Boquist, målvakten Dan Beutler, och fenomenet Magnus Wislander. Jättetalangen Fredrik Lindahl växer hela tiden på högerkanten.

Wislander kom in i ett målstim efter paus med skott som var välplacerade men så långsamma att man nästan trodde att de inte skulle orka över mållinjen.

Vad jag saknade i går var den riktigt tändningen. Första halvlek var tam som en transporthistoria i omgång 16 av elitserien. Wislander tog till en dubbel axeltackling för att sätta sig i respekt mot Drotts tuffa mittförsvarare och sa sen en del väl valda ord till Andreas Nilsson som han visades ut tillsammans med.

"Ska försöka spela handboll"

Fajterna från första finalen dem emellan såg ni kanske i tv i söndags. De blickar som Wislander följde Nilsson med den gången sa mer än tusen ord.

- Tanken är att vi ska försöka spela handboll, sa Wislander i går.

Jovisst. Men handboll är engagemang och tändning minst lika mycket som teknisk skicklighet. Viljan måste till för att det ska bli riktigt bra. Och regelboken var det länge sen man kunde följa om det ska gå att genomföra en match.

Stefan Alfelt ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll