Broberg sänkte Edsbyn i första semifinalen

Villas stortalang satte stopp för hemmasviten

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Edsbyns mäktiga hemmasvit är bruten.

Villa-Lidköpings anfallare Joel Broberg, 18, sänkte hälsingelaget efter två fina soloprestationer.

– Riktigt skönt och viktigt med seger i första semifinalen, säger jättetalangen till Sportbladet efter 3–1-vinsten.

Den första semifinalen mellan svensk bandys försvarsmässigt två bästa lag inleddes opassande nog med ett mål redan i matchens 47:e (!) sekund.

Villas 18-åring Joel Broberg, utsedd till årets herrjunior förra säsongen, fick bollen på högerkanten, fintade bort Edsbyns försvarare Joakim Svensk och satte 1–0 från snäv vinkel.

– Jag vet inte riktigt hur jag tänker. Jag bara tar det som det kommer.

Bortalaget ökade sedan på till 2–0 när David Karlsson dunkade in en hörna i matchminut 39.

Edsbyn, som inte riktigt kom upp i sin normala nivå för dagen, lyckades reducera strax före halvtidsvilan – men närmare än så kom inte den regerande mästaren.

Första sedan mars 2017

I stället bjöd Joel Broberg på en ny soloshow. I samband med en Villa-kontring fick stortalangen tag i bollen på egen planhalva och gjorde sedan bort tre hemmaförsvarare innan han skickade in matchavgörande 3–1 bakom rutinerade Anders Svensson i Edsbyn-målet. Fullträffen var Brobergs femte det här SM-slutspelet, flest av alla i Villa-Lidköping.

– Det hade jag inte ens tänkt på. Någon måste ju göra målen, säger Joel Broberg.

– Men det spelar inte så stor roll vem som gör mål så länge vi vinner.

Edsbyns förlust – den första på hemmais sedan semifinal 3 mot Sandviken (2–7) den 15 mars i fjol – innebär att man nu tappar sin hemmalagsfördel inför kommande semifinaler.

Nästa semifinal i Lidköping spelas på lördag, den 3 mars.

– Det känns ju riktigt skönt att komma hem med en seger från den första semin. Vi är ju, som Edsbyn, också starka på hemmaplan. Nu är det bara att ladda om – det kan vända fort i bandy, säger Broberg.

▪▪▪

I Göransson Arena i Sandviken fick Hammarby en fin start, då Kasper Milerud – efter drygt åtta minuter – påpassligt skickade bollen i mål efter att Joel Othén i hemmamålet släppt en retur på Jesper Jonssons skott.

Men det var hemmalaget som skulle få jubla mest den här kvällen – mycket tack vare Christoffer Edlund, 31. Skyttekungens mål nummer 599, 600, 601 och 602 i den svartvita tröjan banade väg för Sandvikens 5–2-seger.

På fredag kväll får Bajen chans att revanschera sig, då matchseriens andra semifinal spelas på Zinkensdamm.

ARTIKELN HANDLAR OM