”Kändes som en jättedjup sömn”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ernstssons egna ord från sjukhuset

1 av 8 | Foto: TV4 SPORT XTRA

Mitt under matchen stannade Joacim ­Ernstssons hjärta.

Nu vårdas Lugis 32-åring på sjukhus och berättar via sin bror John-John om kollapsen.

– Det kändes som en jättedjup sömn.

I våras spelade Joacim Ernstsson SM-final med sitt Lugi. Han fick en ­kraftig smäll mot bröstkorgen och fördes av ­planen på bår.

Han tvingades till EKG-tester och låg på sjukhus för observation ett par dygn. Sedan uttalade han sig till tidningen Bohuslänningen.

– De förklarade det som att jag fått en lårkaka på hjärtat. Men jag be­höver inte känna någon oro för framtiden, sa han.

Joacim Ernstsson återvände till handbollsplanen och spelade i går när Lugi mötte Kristianstad. Efter 14 minuter låg hemmalaget under med 4–10 när han gick på genombrott. 32-åringen föll till marken, fick frikast, tog sig upp på knä, men föll ihop igen.

Fick elstötar

Spelarna märkte direkt att situationen var all­varlig. Motståndarnas målvakt Dan Beutler ­beskrev det som att Ernstssons hud blev grå och ögonen tittade rakt upp. Lugis läkare skyndade dit och konstaterade att spelaren drabbats av hjärtstillestånd. Han fick hjärt- och lungräddning, sedan elstötar av en ­defibrillator.

Matchen avbröts efter olyckan. Det tog 20 ­minuter av vård innan Ernstsson kunde föras bort på bår och tas till sjukhus för observation.

– Han måste stanna kvar för observation. Hans hjärta slår fortfarande oregelbundet. Vi vet mer om en dag eller två. Han verkar ändå ha klarat av det värsta där. Det kunde gått riktigt illa i det ögonblicket, säger Lugis läkare Ioannis Kostogiannis.

Var skärrad

Lagläkaren Ioannis Kostogiannis informerade sedan spelarna om vad som hänt.

Efteråt berättar Lugis sportchef Emme Adébo att lagkamraterna var tydligt berörda.

– Det är en chock för ­laget och för publiken som var här, säger han.

Sportbladet var under kvällen i kontakt med ­Joacim Ernstssons bror John-John. Han berättar att Joacim var lite skärrad när de pratades vid, men att han trots allt höll humöret uppe.

– Jag har pratat med ­honom och han mår okej. Han har lite ont i huvudet, säger John-John.

”Minns vallning”

Enligt brodern minns Joacim, som har spelat 31 landskamper och vunnit UVM-guld 2003, ingenting av kollapsen.

– Han minns vallningar i huvudet och sedan ­inget. Det kändes som en ­jättedjup sömn, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN