Handboll

Gör comeback i målet – med pacemaker

Av: 

Jasmin Frljevic

SPORTBLADET

Målvakten fick pacemaker inopererad i november - gör nu comeback

Fredrik Bergqvist, handbollsspelare som spelar med pacemaker.
Fredrik Bergqvist, handbollsspelare som spelar med pacemaker.

I november föll han i hop i köket med hjärtproblem.

Fyra månader senare återvänder han till handbollsmålet för att rädda kvar Borlänge i Division 1 Norra.

– Jag ville ge något tillbaka till klubben som gett mig så mycket, säger 22-årige handbollsmålvakten Fredrik Bergqvist.

Borlänge handbollsklubb, i Division 1 Norra, har problem med den sista utposten. Deras målvakt har dragit sönder baksida lår och missar resten av säsongen.

I går stängde transferfönstret och tränare Erik Axelsson såg ingen möjlighet locka till sig en ny spelare tills dess.

– Det är inte så lätt att få dem att flytta till Borlänge på så kort varsel, säger Axelsson.

Föll i hop i köket

Lösningen blev att plocka in tidigare förstemålvakten Fredrik Bergqvist, 22, som avslutade karriären i november till följd av ett hjärtproblem.

– En eftermiddag stod jag och pratade med en kompis i köket. Han såg att min blick försvann och att jag inte svarade, och då föll jag ner. Han tog upp mitt huvud med jag trodde fortfarande att jag stod upp.

Efter det åkte de två vännerna till Falu lasarett där läkarna konstaterade att Fredrik hade problem med förmaket i hjärtat och en pacemaker sattes in.

”Vill ge något tillbaka”

I helgen gjorde han comeback i Borlänge Handbollsklubb när laget förlorade med knappa 26-24. Och Fredrik berättar att han kände sig lite ringrostig men att det är skönt att vara tillbaka och slippa känna sig begränsad.

–Det är smått unikt att en spelare, på någon from av elitnivå som division ett är, spelar med en pacemaker. Och dessutom ställer sig i mål och riskerar att bli träffad, säger tränaren Erik Axelsson.

Enligt honom har de inte någon målvakt i det egna ledet som kan axla rollen som krävs att rädda kvar klubben i division 1, där de är nästjumbo och i stort behov av vinster. Därför vände klubben sig till Fredrik och fick ett positivt besked.

– Borlänge är i en jobbig situation, så jag vill ge något tillbaka till klubben som hjälpt mig så mycket, säger Fredrik Bergqvist som har hunnit med att göra några träningar med klubben och känner sig bekväm med att spela matcher igen.

Spelar i hockeyskydd

När operationen var klar och pacemakern placerad ställde Fredrik frågan om han kunde återvända till handbollen. Läkarens ger honom svaret ja, men rådet nej.

– Jag läste några dagar senare att en kardiolog vid Falu lasarett sa att det var okej att spela så länge man har skydd. Så jag fick grönt ljus från honom i alla fall, säger Fredrik.

Tränare Erik Axelsson hoppas att Fredrik kan hjälpa laget med några viktiga räddningar:

–Vi får se om det sitter i ryggmärgen eller om han är rädd. Men vi litar på honom.

Då började jakten efter ett skydd som kunde passa.

– Jag och pappa var och testade hockeyskydd i en sportaffär, det viktiga är att den fördelar trycket över hela bröstet så inte pacemakern tar för mycket stryk. Axelskydden har vi klippt bort så skyddet täcker bara bröstet, säger Fredrik.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll