”Hade bollen tagit i tinningen hade det varit game over”

avJimmie Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Han träffades stenhårt av golfboll i huvudet

1 av 3
Joakim Bodén strax efter golfbollen träffat. Foto: PRIVAT

Träffas du av en golfboll i huvudet kan det gå riktigt illa.

Joakim Bodén, 55, fick en rejäl bula – men hade ändå tur.

– Hade bollen tagit i tinningen så hade det varit game over, säger han.

Joakim Bodén var ute och spelade golf med ett par vänner i torsdags. Men på Bro Hofs tolfte hål var rundan slut.

Plötsligt kom ett felriktat slag från det femte hålet. Bodén, som precis slagit sin egen boll ur bunkern, hann knappast reagera utan träffades med full kraft rakt i pannan.

Resultatet blev kraftig smärta och en läskig bula.

– Innan jag hann börja gå så small det till och jag fick en boll i huvudet, säger han till golf.se.

Blåmärke

När Sportbladet når Bodén har det gått fem dagar sedan träffen. Han berättar att bulan gått ner till ett blåmärke – men golfaren har fortfarande ont.

– Jag har lite ont i huvudet och nacken. Det blev som whiplash, och jag kände inte det först. Kroppen var inte beredd på det och bollen kom som en pisksnärt. Det lät som ett pistolskott, säger han.

Du fick en kraftig bula?

– Ja. Men jag är jäkligt glad att det gick som det gick. Fem centimeter åt vardera håll hade utgången varit en helt annan. Hade bollen tagit i tinningen hade det varit game over.

Spelade igen efter en dag

Men redan dagen därpå plockade Bodén fram klubborna igen.

– Jag var och kollade på torsdagen hos vårdcentralen och läkaren sa ”du har inga restriktioner. Känner du dig okej spelar du”. Men jag var rädd överallt, skrek fore hela tiden och duckade när jag befann mig i ett gränsland mellan olika hål.

Spelare som riskerar att träffa andra spelare med sina slag ska skrika ”fore” ute på golfbanan. Det gjorde ingen i det sällskap vars boll träffade Joakim Bodén – något som gör honom upprörd.

I samband med smällen var han ännu argare.

– Jag hade nästan kunna nita honom, men jag är inte våldsam. Jag hade ett sådant adrenalinpåslag och var så förbannad över nonchalansen. Att spela golf och strunta i att skrika fore, det är livsfara.

Har du pratat något med killen som träffade dig?

– Jag tog inte namnet. Men det var en schysst kille, det måste jag säga. Han var ångerfull och de i bollen var brydda över det som hänt. Jag kände ändå att jag var okej.

Vill varna andra

Bodén tog en bild på sin bula efteråt. Han delar gärna med sig av den för att uppmärksamma problemet med, enligt honom, en allt större fara inom golfen: att spelare inte varnar vid felriktade slag.

– Folk är så upptagna när de ska spela. De mäter avstånd i sina kikare, tar selfies och har inte fokus som förr. När en slår tittar de andra var bollen hamnar och skriker fore. Men folk håller på med annat nuförtiden.

– För mig är det här en tankeställare för hur jag beter mig på banan. Jag kommer att skrika fore ännu tydligare. Och det är en påminnelse till golfare runt omkring också att göra det.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Golf