”Hon kunde inte sluta när hon väl börjat”

SPORTBLADET

Konståkningschefen anklagas för sexuella trakasserier

1 av 5 | Foto: Förbundschefen Seiko Hashimoto och stjärnan Daisuke Takahashi.

En skandal med sexuella trakasserier har rullats upp inom japansk konståkning.

Förbundschefen Seiko Hashimoto, 49, anklagas för att ha sexuellt trakasserat stjärnan Daisuke Takahashi, 28 i samband med en lagfest.

– Jag vill lova att vara försiktig i framtiden, säger hon.

Nyhetsbyrån AFP skriver i dag om nyheten som skakar japansk konståkning. Enligt AFP publicerar japanska tidskriften Shukan Bunshun bilder på förre världsmästaren Daisuke Takahashi, 28, i sin förbundschef Seiko Hashimotos, 49, famn.

Bilderna togs i samband med en japansk lagfest efter Sotji-OS och visar hur Hashimoto kramar och kysser den unge skridskostjärnan.

På en av bilderna vänder Takahashi – kallad ”Isprinsen” av sina fans – till synes bort sitt ansikte när Hashimoto försöker kyssa honom.

”Trots att alla såg på”

Shukan Bunshun skriver att ”Hashimoto är en ledargestal inom konståkningsvärlden och att incidenten kan kallas maktmissbruk eller sexuella trakasserier genom att använda sin makt”.

Enligt ett vittne på festen ska Hashimoto plötsligt ha kastat sig över ”Isprinsen”.

– Daisuke gillade det förstås inte men han gav till slut upp och accepterade hennes kyssar. Det var inte en eller två gånger, det måste ha pågått i flera minuter. Hon kunde inte sluta när hon väl börjat. Hon gjorde det om och om igen, trots att alla såg på, säger vittnet enligt Japan Today.

”Vill uttrycka min ånger”

Förutom sin roll som ordförande i det japanska konståkningsförbundet sitter Hashimoto även i det japanska parlamentet och är enligt nyhetsbyrån AFP gift och har tre barn. Hon har själv tävlat i skridskor och som cyklist i OS-sammanhang.

Hon förnekar att kyssarna på festen ska vara några som helst trakasserier eller maktmissbruk.

– Alla idrottsmän och ledare vid Sotji-OS hade respekt och tacksamhet mot Takahashi och jag hade inga ytterligare, särskilda, känslor. Om det här lett till missuppfattningar hos andra människor vill jag uttrycka min ånger och lova att vara försiktig i framtiden, säger Hashimoto.

Takahashi slutade fyra i det korta programmet vid Sotji-OS.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS