”Jag är verkligen besviken på mig själv”

SPORTBLADET

Första gången sen dopningsskandalen – nu talar Mbemba ut

Foto: ”Ibland önskar jag att jag kunde lägga mig i ett mörkt rum och att allt ska försvinna. Men det är inte verkligheten. Nu försöker jag bara leva och komma tillbaka”, säger Rudy Mbemba.

2008 hade han lekstuga med några av världens bästa basketspelare – fyra år senare blev Rudy Mbemba avstängd i två år efter missade dopnings­kontroller.

Nu talar den förre landslagsstjärnan för första gången ut om skandalen.

– Jag är så besviken på mig själv, säger han.

Han anses vara svensk baskets största talang genom alla tider och såg länge ut att bli Sveriges förste spelare i NBA.

Inför draften 2008 var Rudy Mbemba klasser bättre än världsstjärnor som Goran Dragic (guard i Miami Heat). Men karriären tog en vänstersväng.

– Helt ärligt så känns det bra att veta att jag har slaktat honom (Dragic). Men han höll sig till basketen. Det gjorde inte Rudy, säger Rudy Mbemba.

”Försöker bara leva”

Turerna har varit många kring supertalangen. Men i somras kom karriärens största smäll för 27-åringen: Mbemba stängdes av från allt basketspel i två år efter att ha missat ett flertal dopningskontroller. Och nu talar han ut för första gången efter avstängningen.

– Jag är verkligen så besviken på mig själv. Ibland önskar jag att jag kunde lägga mig i ett mörkt rum och att allt ska försvinna. Men det är inte verkligheten. Nu försöker jag bara leva och komma tillbaka till det jag älskar att göra, säger Rudy Mbemba.

Varför missade du kontrollerna?

– Jag fick aldrig hem något brev om det. Jag vaknade upp en dag och såg på nätet att jag var avstängd. Jag skickade en överklagan via mejl men den blev aldrig besvarad. Helt är ärligt så tycker jag två år... Är väldigt mycket, säger Mbemba.

Men det tar inte slut där.

Dömd för rattfylla

I april 2014 dömdes stjärnan till dagsböter efter att ha gjort sig skyldig till narkotikabrott, ratt­fylleri och olovlig körning.

– Det är inga detaljer man kanske ska gå in på. När något händer så blir det alltid värre på något sätt. Speciellt när det kommer ut bland folk, medier och allting. Det känns som att det har varit mycket spekulationer, säger han.

Vad är det för spekulationer?

– Folk har trott att jag varit kriminell och att jag gjort massa dåliga saker. Vissa saker stämmer, andra inte. Jag har ett rykte och jag försöker bara rentvå mitt namn.

Nu är Rudy Mbemba fast besluten att göra comeback på basketplanen igen. Han planerar att stämma ett möte med Svenska Basketbollförbundet och hoppas på att få sitt två år långa straff förkortat.

– Kan man reducera det på något sätt eller är det helt uteslutet? Måste jag vänta en hel säsong till? Jag känner att jag behövs och vill vara på banan. Jag längtar till det.

SPELAR-ENKÄT: Han är största svinet och skitsnackaren i Basketligan

Avstängd i två år – det har hänt

Juni 2008.

Rudy Mbemba imponerar på massor av NBA-lag och ser ut att bli Sveriges förste spelare i världens bästa basketliga.

Februari 2013.

Han tar timeout från basketen efter en strulig säsong med spel i Stockholm Eagles och 08 Stockholm.

April 2014.

Mbemba döms till dagsböter efter att ha gjort sig skyldig till narkotikabrott, rattfylla och olovlig körning.

Juni 2014.

Den tidigare landslagsstjärnan stängs av från allt basketspel efter att ha missat ett flertal dopningskontroller.

Namn: Rudy Mbemba.

Ålder: 27.

Position: Guard.

Tidigare klubbar: Stockholm Eagles, Rabotnicki (Makedonien), 08 Stockholm, LF Basket, Solna Vikings, KFUM Söder, La Palma (Spanien), Frankfurt Skyliners (Tyskland), Vanoli Soresina (Italien), Peristeri (Grekland).

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket