Skämskudde på, Västerås

SPORTBLADET

Abrahamsson: En helt onödig anmälan och helt korrekt att Bergström frias

Disciplinnämnden väljer att fria Alexander Bergström.

Givetvis var det rätt beslut och jag tror inte att nämnden behövde speciellt lång betänketid.

Skämskudde på för Västerås.

Foto: Hans Abrahamsson.

Först och främst lider jag med Västeråsforwarden Jan Urbas som drabbats av en hjärnskakning och med största säkerhet har spelat klart för säsongen.

Det är alltid otäckt med huvudskador och inte minst de konsekvenser det kan få på längre sikt.

När det sker på grund av vårdslöst spel, eller till och med genom en medveten handling, finns det all anledning att rasa och döma ut hårda straff.

Men så var inte fallet den här gången.

Alexander Bergström skar in i banan där Urbas precis tagit ett steg upp och kollisionen blev våldsam när de båda forwardsbjässarna krockade.

För Urbas tog säsongen slut medan Bergström kunde spela vidare. En olycklig skada för Västerås men samtidigt en uppenbar risk som finns i en sport som ishockey.

Jag ser inget uppsåt eller vårdslöshet från Bergströms sida. Båda spelarna har ett ansvar att orientera sig på isen och i det här fallet lyckades ingen av dem fullt ut.

Men att den som hade turen att inte skada sig ska straffas? Givetvis inte.

Ville bara skapa irritation och funderingar

Till skillnad från SHL finns ingen tydlig överenskommelse mellan klubbarna i Hockeyallsvenskan att inte anmäla varandra. Däremot en ömsesidig önskan att i det längsta försöka undvika att det sker.

Det här var definitivt en situation där Västerås inte borde ha anmält.

Nu tror jag inte att det var tacklingen i sig som var den främsta orsaken. Även Västerås bedömde nog möjligheterna för en fällande dom som väldigt små. Nej, känslan är att Västerås – efter två raka förluster och ryggen mot väggen – ville dra igång något för att skapa irritation och funderingar hos Karlskrona.

Bryta det momentum som motståndaren har skaffat sig och skapa en fördel inför kvällens match då Karlskrona kan bli klart för SHL.

Att det friande beskedet från disciplinnämnden dessutom dröjde till bara några timmar innan nedsläpp i en så avgörande match är något som måste bli mycket bättre till nästa säsong.

Jag har imponerats av Västerås under säsongen, men jag är inte ett dugg imponerad över hur de har agerat i det här fallet. Nu hoppas jag att den här härliga matchserien avgörs där den ska avgöras.

På isen.