Sportbladet

Han är världens starkaste man

Av: 

Jonathan Berntsson

SPORTBLADET

Fredrik Svensson laddade med ett kilo ryggbiff – klarade drömgränsen

Han laddade upp med ett kilo ryggbiff och tyckte att 373 kilo på stången var alldeles för lätt.

Då gick han för drömrekordet – och gjorde något som ingen annan någonsin gjort förut.

Möt Fredrik Svensson, världens starkaste man.

Fredrik Svensson efter rekordet.

För sakens skull ska det först sägas att världsrekordet inte är officiellt, sådana får bara slås på internationella tävlingar. Men det förtar inte prestationen.

Under lördagen tog Fredrik Svensson, 35, sitt tolfte SM-guld i karriären. Han gjorde det genom att lyfta 400,5 kilo i bänkpress.

– Det känns magiskt, hur kul som helst. Det var mycket tankar inför. Jag har jagat den här vikten väldigt länge, så det var skönt att äntligen få sätta den. Jag visste att jag hade vikterna i kroppen, men har bara inte fått till det på tävling tidigare, säger Fredrik Svensson.

Säkrade guldet direkt

Han klev in i tävlingen på 360 kilo och säkrade guldet redan då. I sitt andra lyft tog Svensson 373 kilo och slog med det sitt eget svenska rekord.

– Jag kände att det var riktigt lätt, det har aldrig känts så bra någon gång. Då var det bara att testa 400,5. Om allt stämmer visste jag att jag kunde göra det och så gick det vägen, även om jag inte räknat med det. Jag vann SM i styrkelyft i går (lördags) och var sliten i kroppen och trött. Det var inte upplagt för rekord, men så är det i idrott. Plötsligt händer det.

Rånades på guldet

Under karriären är det många gånger det har hänt för Sundsvallslyftaren.

Han började träna på gym som 14-åring och gjorde sin första tävling fem år senare. Efter det har han tagit totalt nio medaljer på VM och EM i bänkpress.

Dessutom har han ett VM-brons i styrkelyft – bänkpress, marklyft och knäböj i kombination – och i fjol slog han det urgamla nationsrekordet i sporten genom att lyfta totalt 1 078 kilo i de tre delgrenarna tillsammans.

– Det enda jag saknar är ett VM-guld i bänkpress. Jag har varit så nära man kan komma och missat det på håret fem gånger. 2010 blev jag mer eller mindre rånad på det. Jag fick guldvikten godkänd av alla domare och var världsmästare, men Finland lämnade in en protest och en kvart efter tävlingen gick juryn med på det. Då blev jag av med guldet, säger Fredrik Svensson.

"Lätta vikter på 200 kilo"

Fyra gånger har han haft världsrekordet i bänkpress, men sedan i maj i fjol har det tillhört finländaren Fredrik Smulter – först någonsin med att klara 400 kilo.

– Han höjde det tidigare rekordet med 25 kilo, det var helt overkligt. Det är ungefär som att en höjdhoppare på VM hoppar 2,55. Det var lite psykiskt knäckande, men det var bara att bita i det sura äpplet, säger Fredrik Svensson.

Och inför VM på hemmaplan i Sundsvall senare i vår – till vilket SM var en del av uppladdningen – har han legat i hårdträning.

– Eftersom jag håller på med styrkelyft tränar jag hela kroppen, men bänkpress kör jag två dagar i veckan. Ett pass kör jag med lätta, explosiva vikter och ett pass kör jag tungt.

Vad innebär lätta vikter?

– Mellan 140 till 200 kilo. Och när jag kör tungt, då är det tungt.

Hur känns det i kroppen med den belastningen?

– Det känns bra, det är mest i handflatorna det svider. På vägens gång tränar man upp kroppen för att klara belastningen. Gränserna flyttas fram hela tiden, först var det 200 kilo, sedan var 300 den magiska gränsen, sedan 350 och nu 400. För mig gör det inte mer ont i kroppen än någon som lyfter 70 kilo och inte är tränad.

Dubbla frukostar

Höga vikter – dessutom mycket käk. Fredrik Svensson säger att han "har förmånen att tävla i tungvikt och därför kan vräka i sig mat".

Inte minst i samband med tävling, som i och inför succéhelgen i Örebro.

– I fredags gjorde jag som alltid gör inför en stor tävling. Då brukar jag beställa en riktigt stor oxfilé eller stek. Den här gången åt jag ett kilo ryggbiff.

Vad åt du till frukost inför lyftet?

– Jag började med youghurt och müsli. Sedan var det någon macka, äggröra och bacon. Efter det gick jag och vilade en stund på rummet, sedan åt jag frukost igen. Då blev det våfflor med mycket grädde och en kopp kaffe.

Hur återhämtar du kroppen efter en sådan här urladdning?

– Mycket mat och mycket vila. Nu ska jag ta det lite lugnt i några dagar. Jag kanske kör ett lättare pass på tisdag. Sedan blir det grundträning i sex-sju veckor innan jag ska börja toppa formen till VM.

Där, i Sundsvall i maj, väntar gigantmötet mellan 400-kiloslyftarna Fredrik Smulter och Fredrik Svensson.

Mellan världens starkaste man på pappret – och världens ännu starkare man.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert: